2024. május 3. - Tímea, Irma

Ahány lakás, annyi szokás

Az ősz a lakberendezési kiállítások és lakásbörzék szezonja: október 19. és 21. között a Hungexpón rendezett Lakásbörzével egy időben zajlott a Syma Sport és Rendezvényközpontban A legjobb otthon nevű vásár, amelyet most először rendeztek meg.
2007. október 20. szombat 15:25 - Hírextra

A vásáron sétálva elég nehezen fedezhető fel mi is az uralkodó irányzat, és azok mennyire igazodnak a nemzetközi trendekhez. Ez azért is van így, mert ennek a kiállításnak elég széles a kínálata: nappali és konyhabútorok, polcrendszerek, étkezők, beépíthető konyhagépek, fürdőszoba berendezések, világítástechnikai eszközök, ajtók, ablakok, roletták, festékfélék, ingatlanok és azok finanszírozása, kert és környéke egyaránt szerepel a témák között.

Ahány lakás, annyiféle stílus, az átlag magyarok lakása azonban nem a minimal és nem a high tech - tudta meg az MTI munkatársa az egyik kiállítótól. Ezeket csak egy szűk, tehetős réteg - többnyire fiatal, jól kereső, sok esetben már külföldön is élt, önálló értelmiségiek - tudják maguknak megengedni, mert az ilyen bútorok és más lakberendezési cikkek, nem beszélve az egyedi designdarabokról, drágák. Ráadásul ehhez a stílushoz az egész lakást - a falfestéktől a fürdőkádig, a padlóburkolótól az ablakokig - át kell hangolni.

Hasonlóan kevesen mernek belevágni a retró tárgyakkal kevert otthonokba, vagy a nálunk még friss slágernek számító új barokkba, amely gyakran belsőépítészi felkérést vagy lakberendezői szolgáltatást is igényel(ne), és ez sem olcsó mulatság.

Az átlagkeresetű magyar a nagy lakberendezési áruházakban vásárol, és sokan figyelik az akciókat is. Nem kevesen bukkannak a lomtalanításnál még használható darabokra, amelyeket maguk festenek-alakítanak át. Divat a fiatalok körében a kreativitás, a barkácsolás, a házilag, barátokkal együtt végzett felújítás, amelyhez tévéműsorok is tanácsot nyújtanak.

Még mindig népszerű Magyarországon a külföldön már lefutóban lévő mediterrán, toszkán vagy kissé keleties irányzat, amely melegebb színeivel, több dísztárgyat engedélyező stílusával jobban beilleszthető a többi, már meglévő bútorhoz és nem kell minden régi tárgytól elbúcsúzni. Ugyancsak kedvelt az egyszerű, világos és jobban megfizethető skandináv stílus, amely első otthonként a legtipikusabb talán.

Egy idősebb, megállapodott réteg a klasszikus enteriőrt, a súlyosabb, régi bútorokat, a bőr ülőgarnitúrákat, a festményeket, a csináltatott könyvespolcokat, a mutatós csillárokat kedveli.
A legjobb otthon nevű vásár - amely október 21-én zár - legnépszerűbb sarka az Ízlelő Show látványkonyhája volt az első két napon, de sokan olvasgattak a pihenősarkokban, vagy ismerkedtek a feng shuinak a lakberendezésben betöltött szerepével és nézegették a mintaszobákat, enteriőr-bemutatókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását