2024. április 29. - Péter

Jogászok a színesfémlopások ellen

Jogszabály-módosítást javasol a színesfémlopások visszaszorítása érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖK) - jelentette be Gémesi György, a szövetség elnöke kedden Budapesten, s egyben átadta az általuk kidolgozott javaslatokat Kiss Péter kancell
2007. október 16. kedd 13:44 - Hírextra
Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megszaporodtak a színesfémlopások, ami már nem kíméli a vasúti átjárókat, közlekedésbiztonsági berendezéseket, köztéri szobrokat, villamos és távközlési vezetékeket sem - mondta el Gémesi György.

Rámutatott, hogy a tényleges káron túl ezek az esetek veszélyeztetik a biztonságot, az üzemkiesés és a pótlás jelentős anyagi károkat okoz, amelynek mértéke mára elérte a tízmilliárdos nagyságrendet.
Mivel a jogszabályalkotás terén az utóbbi években nem történt semmi a színesfémlopások kezelésére, s a megtett intézkedések sem bizonyultak hatásosnak, a MOK úgy határozott, javaslatot dolgoz ki ennek a folyamatnak a megállítására.

Javaslatuk lényege, hogy a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ezután ne kereskedelmi, hanem hulladékgazdálkodási tevékenységnek minősítse a jogszabály.
Javasolják emellett a büntető törvénykönyv módosítását, a színesfémlopások kiemelt kezelését, az ehhez kapcsolódó büntetési tételek növelését.

A várható módosítások több tárcát is érintenének, ezért fordult a szövetség a kancelláriaminiszterhez.
Kiss Péter kancelláriaminiszter Vízvári Györgyöt, az igazságügyi miniszter kabinetfőnökét bízta meg a javaslatok átvételével, aki ezt meg is tette a Miniszterelnöki Hivatal előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását