2024. május 3. - Tímea, Irma

Kutatás földönkívüliek után

Kaliforniai tudósok nagyszabású projekt keretében kezdtek módszeresen értelmes élet jelei után kutatni a világmindenségben.
2007. október 12. péntek 20:52 - Hírextra

Kalifornia amerikai szövetségi állam északi részében helyi idő szerint csütörtökön az Allen Telescope Array (ATA) 42 rádióteleszkópja hozzálátott tudományos adatok gyűjtéséhez a világmindenség legtávolabbi sarkaiból.

A Montain View székhelyű Értelmes élet jelei után kutató intézet (SETI) és a kaliforniai Berkeley Egyetem közölte, hogy rövid időn belül 350 teleszkópból álló hálózat figyeli a világűrből felfogható jeleket. A csillagászok remélik, hogy 2025-ig képesek lesznek földönkívüli civilizációról jelzéseket felfogni.

A kutatók szerint az ATA az első teleszkóp, amelyet külön a földönkívüli élet kutatására alkottak meg. Seth Shostak, a SETI csillagásza az 1997-ben forgatott, Contact című hollywoodi filmmel hasonlította össze a projektet. A filmben Jodie Foster egy tudóst alakít, aki egy magányos megfigyelőállomáson próbál megfejteni távoli civilizációból érkezett üzenetet.

"Az Allen Telescope Array körülbelül olyan, mintha 200 millió Jodie Foster kutakodna a világmindenségben. Értelmes élet jeleit felfogni a Tejútról azonban ahhoz hasonlítható, mintha valaki tűt keresne a szénakazalban - ismerte be Shostak. Ráadásul egyáltalában nem világos, hogy hány "tű" van "a 400 milliárd csillagból álló óriási szénakazalban.

Az ATA Paul Allenről, a Microsoft szoftver-konszern társalapítójáról kapta a nevét. A milliárdos mintegy felét finanszírozta a (35 millió eurónak megfelelő) 50 millió dollár költségű projektnek. Az összegyűlt adatok segítségével - a földönkívüli élet keresése mellett - a galaxisok keletkezését is szeretnék behatóan tanulmányozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gonosz maci
2007. október 12. 22:21
A Kapcsolat film záró gondolata a legfontosabb:
A világegyetenben több száz milliárd csillag van - a Földön meg kb 6 milliárd ember él; kár elpazarolni egy elképzelhetetlenül hatalmas világegyetemet ilyen kevés emberre...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását