2024. június 1. - Tünde

Che Gueavara évforduló Kubában

Negyven éve, 1967. október 9-én halt meg Ernesto "Che" Guevara, argentin származású forradalmár. Kubában állami ünnepséget szerveztek tiszteletére, melyen részt vett a Bolíviában meggyilkolt harcos özvegye és négy gyermeke is.
2007. október 9. kedd 08:42 - Hírextra
Az orvos végzettségű Ernesto 1955-ben ismerkedett meg Fidel Castróval Mexikóban, majd együtt harcoltak Kubában az amerika-barát Batista diktatúrája ellen. A forradalom győzelme után Guevara több tucat ember kivégzését rendelte el börtönparancsnokként, később a kubai Nemzeti Bank elnöke, majd ipari miniszter lett.

Az általa gyakran használt "che" töltelékszóról elnevezett gerillavezér kidolgozta a forradalom általános elveit. Guevara hitt abban, hogy egy fegyveres marxista csapat bárhol lázadást szíthat, ott is, ahol a lakosság elégedetlensége még nem érte el csúcspontját.

A Szovjetuniót megvető Guevara 1966-ban Bolíviába utazott, hogy forradalmat robbantson ki a latin-amerikai országban. Tanait nem tudta igazolni, szervezetlenség és a társadalmi elszigeteltség miatt kormánykatonák elfogták és 1967. október 9-én kivégezték.

Ernesto "Che" Guevara máig megosztja a világ közvéleményét. Vannak, akik az elnyomott népek idealista védelmezőjeként, mások háborús bűnösként tekintenek rá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását