2024. május 6. - Ivett, Frida

Az MSZP szerint a koalíciós megállapodás nyertesei a biztosítottak

Az egészségbiztosítás területi felosztásáról szóló hétfő esti koalíciós megállapodás miatt egyik kormánypárt sem érezheti vesztesnek magát, a nyertesek pedig már rövid távon is a biztosítottak lesznek - mondta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának sz
2007. szeptember 25. kedd 16:02 - Hírextra

Az új modellben a szolidaritáson és szabályozott versenyen alapuló egységes biztosítási rendszer, nemzeti kockázatközösség lesz több pénztárral - mondta Kökény Mihály. Hangsúlyozta: az egészségbiztosítási alapot senki nem akarja privatizálni, kár ezzel riogatni a közvéleményt.

A koalíciós elképzelések szerint a magyar állam 18 megyében alapít egy-egy, a közép-magyarországi régióban pedig négy egészségbiztosítási pénztárat, melyek 49 százalékát vásárolhatják majd meg pályázat útján a magánbefektetők. A pénztárak az adott megyén kívül is toborozhatnak tagokat. A tulajdonszerzés korlátja, hogy az egy pénztárhoz tartozó biztosítottak száma nem haladhatja meg a másfél milliót. A biztosítottak részére időről-időre megnyílik majd a pénztárak közti átlépés lehetősége. A közép-magyarországi, csaknem hárommilliós lakosságszámú területen négy pénztár jön majd létre.

Kökény Mihály szerint ahol kevés az egészségügyi szolgáltató, ott a pénztárak fognak versenyezni, a központi régióban és az egyetemi városokban pedig a szolgáltatók.

Ez a modell képes kiegyensúlyozni a Budapest és a vidék közötti egyenlőtlenségeket - jegyezte meg a szocialista politikus. Kitért arra, hogy a koalíciós pártok már korábban megállapodtak a pénztárak működési szabályairól, a költség és hozammaximalizálásáról, az ellenőrzésről.

A koalíciós pártok közti hétfői politikai megállapodás után a szakértők és a törvényelőkészítők látnak munkához, majd várhatóan októberben a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat.

A jövő év az átmenet, a felkészülés éve lesz: megalakulhatnak a pénztárak és megkezdődhet a tagtoborzás. Majd 2009. január 1-től beindulhat az egészségbiztosítás új területi rendszere, amely Kökény Mihály szerint minden biztosított számára érzékelhetően javítja majd a szolgáltatások színvonalát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását