2024. május 6. - Ivett, Frida

Várhatóan a lakosság 15-25 százaléka választ biztosítót jövőre

Az SZDSZ arra számít, hogy a új egészségbiztosítási rendszer első évében átlagosan a lakosság 15-25 százaléka választ majd biztosítót - Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Horn Gábor, koalíciós koordinációért felelős államtitkár beszélt keddi sajtótáj
2007. szeptember 25. kedd 17:26 - Hírextra

A koalíciós pártok többhónapos egyeztetés után hétfőn este állapodtak meg arról, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz. A 22 területi egységből 18-at tesznek ki a megyék, 4-et pedig a közép-magyarországi régió (Budapest és Pest megye).

Horn Gábor elmondta: a most megkötött politikai megállapodás eredményeként valódi verseny alakulhat ki, amelynek révén 2008 végére, 2009 elejére érzékelhetően jobb ellátást kapnak a betegek.

"Ez egy kompromisszumos megoldás (...), sem az SZDSZ, sem az MSZP nem nyert meggyőződésem szerint ezzel. (...) A szándékunk az volt, hogy a biztosítottak, a betegek nyerjenek" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ez a rendszer fenntartja a nemzeti kockázatközösséget, továbbra is a jövedelemhez igazodó járulékfizetést tesz kötelezővé, de lehetővé teszi a valóságos választást, közben pedig területi biztonságot jelent azoknak akik, nem akarnak biztosítót választani.

"Nem az a kérdés, hogy hol van a biztosító székhelye, hanem hogy van-e szerződése az adott kórházzal, háziorvossal vagy járóbeteg-ellátással" - mondta Horn Gábor, hozzátéve, hogy a biztosítók országos határkörrel alakulnak meg, például egy nógrádi lakosnak lehet szerződése a zalai biztosítóval, ha annak van szerződése nógrádi kórházzal.

Az államtitkár hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy 22 terület jön létre, nem lesz 22 biztosító az országban. Mint mondta, arra számítanak, hogy 8 biztosítónál nem lesz több, ezért nem is tervezik módosítani a koalíciós megállapodást, amelyben 5-8 biztosító létrehozását rögzítették.

Horn Gábor az MTI kérdésére elmondta: a tervek szerint a törvény január 1-én lép életbe, a biztosítók számára a pályázatokat februárban írják ki, két hónapos határidővel, (ebben az időszakban lehet majd licitálni az egyes területekre) a tagtoborzás pedig ezt követően indulhat. Erre várhatóan 3-6 hónap áll majd rendelkezésre.

Horváth Ágnes a részletekről szólva közölte: a biztosítók területi egységekre pályázhatnak, licitálhatnak, amennyiben megfelelnek a szakmai és a pénzügyi feltételeknek. Egy-egy működő pénztár minimum létszáma 500 ezer biztosított lesz, ezt elérheti úgy, hogy a pályázáskor több megyére licitál, de a toborzással is teljesítheti ezt a feltételt. A felső létszámkorlát mintegy másfél-két millió fő lesz, éppen azért, hogy ne jöjjenek létre monopóliumok. Efelett a biztosítók már nem fogadhatnak be több biztosítottat. Hozzátette: egy biztosító kezében legfeljebb két, egymás melletti megye lehet.

A tárcavezető megerősítette, hogy a biztosítottak szabadon választhatnak a biztosítók között, döntésükön pedig évente változtathatnak.

Horváth Ágnes a várható bevételekre vonatkozó kérdésre közölte: pontos számítást még nem végeztek, de arra számítanak, hogy 50-100 milliárd forint lehet összességében. A biztosítók számára 2-3 százalékos profitkorlátot is bevezetnek - mondta.

Horn Gábor beszélt arról is, hogy erős jogosítványt szeretnének adni a pénztárakban kisebbségi tulajdonos biztosítóknak, ami azt jelenti, hogy legyen beleszólásuk a menedzsment működésébe. Ebben a koalíciós felek között egyetértés van, "ha ez nem így lenne, akkor nem találnánk befektetőt" - mondta, hozzátéve, hogy a törvényalkotás után, az ősz végén lehet majd erről tárgyalni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását