2024. május 2. - Zsigmond

13 millárd forintért fejlesztették az egyetemet

Az elmúlt két és fél évben mintegy 13 milliárd forint értékű beruházás és felújítás valósult meg, vagy zárul le az év végéig a Nyugat-magyarországi Egyetemen - mondta Faragó Sándor rektor az MTI-nek kedden.
2007. szeptember 25. kedd 15:44 - Hírextra

Enyi idő alatt még soha ilyen mértékű fejlesztés nem történt a felsőoktatási intézményben - jelentette ki az egyetem vezetője.

Tájékoztatása szerint 22 helyszínen, 22 projekt keretében hajtottak végre fejlesztéseket HEFOP pályázati forrásból, PPP-konstrukcióban, illetve saját keretből az oktatás feltételeinek minőségjavítása és az egyetem versenyképességének fenntartása érdekében.

A részletekről szólva Faragó Sándor elmondta: HEFOP-pályázat nyomán 1,2 milliárd forinthoz jutottak, ebből az összegből újították fel egyebek között a soproni campus C épületét, kémiai intézetét, alkalmazott művészeti intézetének dizájn centrumát. Az uniós forrás adott lehetőséget a soproni Benedek Elek kar és a győri Apáczai Csere János kar egy-egy épületének tetőtér beépítésére, továbbá a szigetközi kutatóközpont megépítésére a mosonmagyaróvári karon, és egy széles körű informatikai fejlesztés megvalósítására.

PPP-konstrukcióban újult meg az egyetem főépülete és mindkét kollégiuma Sopronban. Új helyre, a volt gépipari technikum épületébe költözött a soproni faipari mérnöki kar informatikai és tanárképző intézete, a létesítményt az egyetem megvásárolta és átalakította.

Októberben adják át az erdőmérnöki kar 8 előadótermes oktatóközpontját a soproni Erzsébet-kertben. Az új tanévtől a közgazdaságtudományi kar belső udvarterében két nagy, 200 személyes befogadóképességű előadóterem és egy aula biztosít a hallgatóknak megfelelő feltételeket az ismeretszerzéshez Sopronban.

Győrött 120 ágyas, négycsillagos oktatószállodát adtak át, a hotel a győri karon tanuló turizmus, vendéglátás és idegenforgalmi menedzser szakos hallgatók gyakorlati oktatásának színtere. A PPP-beruházásban több mint 2,4 milliárd forintos költségből felépült hotelhez 200 ágyas, kétcsillagos diákhotel is kapcsolódik. Ugyancsak Győrött oktatási és továbbképzési központot alakítottak ki egy volt szakközépiskolai épületegyüttesből 1,1 milliárd forintos költségből.

Az egyetem székesfehérvári karán rekonstruálták a geoinformatikai tudásközpontot és a kollégiumot, továbbá korszerű épületszárnnyal bővítették a főépületet. A bővítés az oktatás céljait szolgálja.
A képzés feltételeinek jobbítása mellett javítottak az egyetemisták lakhatási körülményein is. Sopronban új, 400 ágyas diákhotelt vettek birtokba az egyetemisták, így az Ikva-parti városban összesen 1.100, kétcsillagos minőségű hotelszoba áll a hallgatók rendelkezésére.

Faragó Sándor rámutatott: a PPP-konstrukcióban magántőkéből, bankhitelekből megvalósuló létesítmények beruházási költségeit 20 év alatt fele részben az egyetem, fele részben pedig a központi költségvetés törleszti a befektetőnek. Ez idő alatt a befektető vállalja a létesítmények fenntartását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását