2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MKP is ellenzi a szlovák döntést

Szerencsétlen lépést tett a szlovák parlament azzal, hogy csütörtökön határozatot hagyott jóvá a Beneš-dekrétumok érinthetetlenségéről, sérthetetlenségéről - véli a szlovákiai magyar párt.
2007. szeptember 20. csütörtök 20:12 - Hírextra
A határozatot a második legnagyobb kormányerőnek számító, Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) vezette Szlovák Nemzeti Párt javaslatára fogadták el. Leszögezi: a második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek nem törölhetők el.

A Beneš-dekrétumok 1945-1948 közt az élet szinte minden területén korlátozták vagy teljesen akadályozták a szlovákiai magyarokat jogaik gyakorlásában. A magyar párt szerint a jóváhagyott parlamenti dokumentum "megerősíti a Csehszlovák Köztársaság területén 1945-1948 között alkalmazott módszereket", pedig "a dekrétumok szelleme és negatív hatásai megerősítésének nincs helye a 21. század Európájában". Éppen ezért a Magyar Koalíció Pártja "továbbra is fontosnak tartja azoknak a polgároknak a megkövetését, akiket ezek a háború utáni folyamatok érintettek, és továbbra is úgy véli, mérlegelni kellene kárpótlásuk lehetőségét is".

A 150 fős szlovák parlament jelenlévő 141 tagja közül csak az MKP húsz képviselője szavazott a határozat ellen, egy jelenlévő, de nem voksoló honatya kivételével az összes szlovák támogatta Ján Slotáék indítványát.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását