2024. május 3. - Tímea, Irma

Ki az igazi tehetség, avagy kell a sztárgyár?

Nagy múltra tekintenek vissza a televíziós tehetségkutató műsorok. A Magyar Televízióban már a '60-as évek elején, amatőr művészek számára hirdetettek meg vetélkedőket, ilyen volt a Ki mit tud? vagy a Táncdalfesztivál.
2007. szeptember 12. szerda 12:16 - Malina Adrienn
A közelmúlt tehetségkutató műsorai már nagyrészt külföldi mintára készültek. A Kifutó, a Popsztárok, az Üstökös és a Megasztár, hogy csak az elmúlt pár év műsorát említsem. Ahogy szaporodnak az ilyen műsorok, az ott feltűnő résztvevőknek egyre kevesebb népszerűség jut. A Tv2 az elmúlt hétvégén jelentkezett az Ilyenek voltunk című műsorral, ami a tv csatorna eddigi 10 évének műsoraiból válogatott. A Kifutó kapcsán látszódik, hogy csak keveseknek adatik meg a tartós siker. Az akkori döntősök között volt Pély Barna, aki azóta a United együttes frontembere és a Megasztár egyik zsűritagja volt. Vagy épp Dolhai Attila, aki ma már sorra halmozza a főszerepeket a budapesti Operettszínházban, és hazánk egyik legsikeresebb musical színészének számít. A többi résztvevő további szakmai életútját azonban homály fedi a nagyközönség előtt.

A Megasztár döntősei is szép számmal voltak, hiszen a műsor három szériát élt meg. De emlékezünk-e még a résztvevőkre vagy a győztesek nevére?
Az első Megasztár-csapat első három helyezettje már a második lemeznél tart, nekik összejött a siker, még ha időlegesen is. Ők Tóth Vera, Oláh Ibolya és talán a legsikeresebb Gáspár Laci, aki a versenyben a harmadik helyet szerezte meg.

A második széria nyertesének, Molnár Ferenc Caramelnek és Torres Daninak már két lemeze van a hazai könnyűzenei piacon és a többiek is sorra jelentették meg a saját cd-jüket. Mi más sors várhatott volna a Megasztár 3 résztvevőire is? Rúzsa Magdi, aki megnyerte a versenyt, sikeresen szerepelt az Eurovíziós Dalfesztiválon sőt a Dalverseny hivatalos rádióján az ESC (Eurovision Song Contest) Radion legjobb női előadójának szavazásán Magdi Aprócska Blues (Unsubstanial Blues) című dala a második helyen végzett.

Engem kicsit mindig is zavart a mega sztár, mint szó. Kinek, mi jut róla eszébe? Biztos, hogy olyan előadók sokasága, akik gyorsan megjelentetnek egy-két cd-t, aztán megy mindenki, amerre lát? Szükség van nálunk ennyi hírességre? Elbír-e a magyar közönség ennyi énekest? Megéri egyáltalán mega sztárnak lenni Magyarországon?

Nálunk mindenkiből lehet sztár, aki legalább 2 napig látható a televízióban. Utána még pár hétig megjelenik néhány újságban, és ha ügyes, akkor pár hónapot megtelepszik a „sztárok” világában, partikra jár, fotóztatja magát, és ha mindez elég volt, akkor néhány hét után „mehet a süllyesztőbe”. Mintha csak futószalagon gyártanánk őket a lényeg mindig a profit és, hogy kiből mennyi nyereség van.

Ám itt még nem ér véget a történet.

Augusztus 20-án a Magyar Televízió is beszállt a „sztárcsinálásba”. Elindult ugyanis az István, a király című musical szereplő válogatása. Közel egy éven át nézhetjük hétről-hétre, hogy a nézők és a zsűri, hogyan találja meg az új Varga Miklóst, Vikidál Gyulát vagy Nagy Ferót. Az 1983-as királydombi bemutató sikerét meglehet próbálni túlszárnyalni, de a siker sokak számára kétséges. A költségvetésük mindenesetre magas - közel egymilliárd forint- és az ismert arcokból álló zsűri (Lévai Balázs, Kocsák Tibor, Keveházi Krisztina, Alföldi Róbert, Szikora János, Szulák Andrea) mindent elkövet majd a siker érdekében.

Az RTL Klub a napokban mutatta be az őszi műsortervét és valószínűleg a legnagyobb nézettséget a Csillag születik műsortól várják el.

Az ősszel induló nagyszabású tehetségkutató válogatója páratlan érdeklődés mellett zajlott már eddig is. Soha ennyi vállalkozó szellemű jelentkező – több,mint 4500-an – nem volt még RTL-es műsorra, így a hatalmas érdeklődésre való tekintettel az utolsó fővárosi casting-ok számát meg kellett duplázni. – hangzott el az RTL Klub sajtótájékoztatóján.

„A Csillag születik a határon túli magyarok jelentkezését is lehetővé tette. Az eddigi helyszíneken nagyon sok tehetséges emberrel találkoztunk. Minden várakozásunkat felülmúlta a produkciók színvonala Magyarországon és a határainkon túl.” – mesélte Ördög Nóra, az egyik műsorvezető, aki szerkesztőként maga is részt vett a szereplőválogatásokon.

„A második körbe körülbelül 200 embert hívtunk vissza. Ekkor már profi stúdióban, adáskörülmények között kerültek kiválasztásra azok, akik aztán az ősszel induló műsorban egy egész ország előtt kibontakoztathatják a tehetségüket. Felkészülésüket elismert szakemberek segítik: Náray Tamás divattervező, Böhm György rendező, Pocsai Krisztina és Tisza Bea énektanárok, valamint Papp Tímea koreográfus” – ismertette a műsor további részleteit Schiwert Takács László, a Csillag születik főszerkesztője.

Hogy más lesz-e ez a műsor, mint a többi az majd kiderül. Valahogy mégis Eötvös Gábor zenebohóc híres szavai jutnak eszembe: „Van másik!” és tényleg mindig lesz másik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását