2024. április 29. - Péter

Tüntetés a fasizmus ellen

Tucatnyi résztvevővel megkezdődött a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) antifasiszta demonstrációja a II. világháború kitörésének emléknapján szombat hajnalban a budapesti Deák téren lévő Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékmű előtt.
2007. szeptember 1. szombat 11:50 - Hírextra

A demonstráció szervezőinek tájékoztatása szerint közéleti személyiségeket, illetve különféle szervezetek képviselőit kérték fel, hogy "valljanak a békéről, utasítsák el a magyarországi fasisztoid megnyilvánulások minden formáját".

A rendszerváltás után 17 évvel társadalmunkban megerősödtek a korábban a világot már pusztulásba vivő bűnös náci eszmék, éppen egy héttel ezelőtt alakult meg a Magyar Gárda - mondta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, hozzátéve, ezért tartották szükségesnek, hogy a hatvannyolc évvel ezelőtt, 4 óra 45 perckor megkezdődött II. világháború évfordulóján antifasiszta tüntetésükkel emlékeztessenek a náci eszme veszélyére.

Lehet vitatkozni, hogy mennyire van fasizmus Magyarországon, de megjelentek ezek a csírák, amelyeket el kell fojtani, azt hangoztatva, soha többé háború, soha többé fasizmus - mondta beszédében Hanti Vilmos.

A Deák téren lévő Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékmű előtti rendezvény kezdetekor megjelentek a Kossuth térről már jól ismert tüntető csoport, a Rendszerváltó Fórum néhány tagja, hogy ők is tiltakozzanak a fasizmus és a kommunizmus ellen.

A MEASZ rendezvényére érkezett mintegy kéttucatnyi emberrel közösen ők is mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére.

A délig tartandó tüntetésen felszólalnak meleg, zsidó és cigány szervezetek képviselői, jogvédők, valamint Hegyi Gyula és Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselők.

1939. augusztus 31-én éjjel egy SS-tiszt parancsnoksága alatt lengyel egyenruhákba öltözött német csapat megtámadta a gleiwitzi német rádióállomást, és ezzel az incidenssel megfelelő ürügyet szolgáltattak egy német támadásra. 1939. szeptember 1-jén 4 óra 45 perckor a német haderő csapatai átlépték a lengyel határt, és ugyanebben az időben a danzigi (ma Gdansk, Lengyelország) kikötőben horgonyzó "Schleswig-Holstein" német cirkáló is tüzet nyitott a városra. Ezzel a támadással megkezdődött az 1945-ig tartó II. világháború, amelynek következtében sok millió ember halt meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását