2024. május 6. - Ivett, Frida

80 dollárért luxus magánzárkában tölthetik le büntetésüket az elítéltek

Naponta kijárhatnak a börtönből dolgozni és luxus magánzárkában lakhatnak az emelt szintű börtönellátásért fizetni hajlandó elítéltek Kaliforniában. A pay-to-stay mozgalomhoz már egy tucat kaliforniai fegyintézet csatlakozott.
2007. május 3. csütörtök 15:03 - Hírextra
A fizető "vendégek" napi 100 dollár körüli összegért a tévével-videóval és saját vécével ellátott világos, ablakos extra magáncellába könyveket, újságokat, mobiltelefont és iPodot is vihetnek, ráadásul munkanapokon kijárhatnak dolgozni és hetente kétszer látogatót is fogadhatnak. A szolgáltatást csak a kisebb, és szigorúan nem erőszakos ügyek miatt elítélt börtönlakók vehetik igénybe, a tipikus fizető börtönvendég pedig 30 körüli, ittas vezetésért egy hónapra leültetett férfi.

"Nem, nem vetjük meg nekik az ágyat előre, és nem rakunk csokikát a párnára" - tiltakozott egy börtönőr a The New York Times című napilapban megjelent cikk szerint a börtön és a luxusszálloda műfajának összehasonlítása ellen. Az elítéltek ugyanakkor kedvelik, és nagyra értékelik a szolgáltatást.

"Olyan volt a cellám a többihez képest, mint egy ötcsillagos hotel elnöki lakosztálya" - mesélte Nicole Brockett, egy 22 éves Los Angeles-i pincérnő, aki 3 hetet kapott ittas vezetésért és naponta 82 dollárt (csaknem 15 ezer forintot) fizetett az ellátásért. "De egy pillanatra sem felejti el az ember, hogy hol is van éppen" - tette hozzá.

A szakértők egy része támogatja az ötletet. Stanley Goodman, a Loyola egyetem kriminológusa például azért, mert a közlekedési kihágás miatt lecsukott elítéltek számára "nem éppen a legjobb hely" egy köztörvényes bűnözőkkel telerakott cella. Mások szerint viszont társadalmi igazságtalanság, hogy a börtönben súlyos pénzekért lehet megvásárolni a komfortot és a biztonságot.

Egyébként aki csak teheti, meg is veszi magának a jobb ellátást, Kaliforniában - az USA legnépesebb államában - ugyanis rendkívül súlyos a börtönhelyzet. A 100 ezer férőhelyen 170 ezer rab osztozik, és már évek óta egymást érik az erőszakhullámokról, az akadozó ellátásról és a borzasztó egészségügyi helyzetről szóló jelentések.

A kormányzat emberi jogi szervezetek nyomására nemrég tervet dolgozott ki a helyzet kezelésére. Ennek értelmében 8 ezer fogvatartottat sürgősen szomszédos államok börtöneiben helyeznek el, és 8 milliárd dolláros (1400 milliárd forintos) befektetéssel 5 év alatt 53 ezer új férőhellyel növelik a börtönök kapacitását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását