2024. május 8. - Mihály

Az ÁPV vesztett

A Mátrai és a Dunamenti Erőmű szerződéseinek és a kapcsolódó dokumentumoknak a kiadására kötelezte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-t (ÁPV) a Fővárosi Bíróság csütörtökön meghozott elsőfokú ítéletében. A pert a "manager magazin" című lap újság
2007. április 12. csütörtök 22:51 - Hírextra
A lap - a jogsegélyszolgálat támogatásával - azért fordult bírósághoz, mert tavaly hiába kérte az ÁPV Zrt.-től, hogy betekinthessen a két, 1996-ban eladott erőmű privatizációs szerződéseibe és a kapcsolódó dokumentumokba. Az ÁPV az elsőfokú ítélettel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni az MTI megkeresésére

A manager magazin újságírója szerette volna megnézni a dokumentumokat, mert a tavaly novemberi lapszámban portrét közölt Kocsis Istvánról, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) jelenlegi vezérigazgatójáról, aki 1995-ben a privatizációs szervezet vezérigazgató-helyetteseként az energetikai ipar privatizációjáért felelt.

A TASZ emlékeztet arra: "A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény ... világosan előírja, hogy állami feladatot ellátó szervezeteknek az állami vagyon kezelésével és az erre kötött szerződésekkel kapcsolatos adatokat - néhány szűk kivétellel - bárkinek a kérésére megismerhetővé kell tenniük".

Az RWE-EnBW többségi és az MVM kisebbségi tulajdonában lévő Mátrai Erőmű privatizációját egyébként a parlament gazdasági bizottságának erre a témára alakult albizottsága is tárgyalta 1998 végén, 1999 első felében. A Mátrai Erőmű kisebbségi pakettjét a privatizáció során a belga Tractebel vette meg és jelenleg az Electrabel Suez a fő tulajdonos, míg az MVM ebben az erőműtársaságban is kisebbségi tulajdonos. A Dunamenti Erőmű privatizációját az Állami Számvevőszék külön vizsgálta még 1997-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását