2024. június 2. - Kármen, Anita

A Mol és az INA kezében az Energopetrol

Formailag március 29-től a magyar Mol és a horvát INA olajtársaságok a boszniai Energopetrol üzemanyag-forgalmazó vállalat részvényeinek 67 százalékát tulajdonolják - jelentette be az INA.
2007. április 2. hétfő 22:19 - Hírextra
Mindegyik 33,5 százalékot, egyenként 1 millió 840 129 rendes részvényt birtokol. Az INA, a Mol és az Energopetrol olajipari vállalat magas rangú képviselői Szarajevóban február elején írtak alá jegyzőkönyvet arról, hogy a horvát-magyar konzorcium megveheti a boszniai cég benzinkútjait. A konzorcium 2006. szeptember 8-án kötött szerződést Bosznia-Hercegovina kormányával az Energopetrol 67 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

A Mol-INA konzorcium tőkeemelés útján vált az Energopetrol 67 százalékos tulajdonosává. A tőkeemelés pénzügyi forrásként szolgál az Energopetrol hiteleinek visszafizetésére. A tőkeemelés értéke 68,66 millió konvertibilis márka.

A szarajevói székhelyű Energiapetrol részvénytőkéjéből a bosnyák szövetségi kormányé 22 százalék, a fennmaradó 11 százalék a kisrészvényesek tulajdona. A korábbi közlések szerint a Energopetrolnak 65 töltőállomása és 15 százalékos piaci részesedése van Bosznia-Hercegovinában, a Mol-INA pedig három éven belül 25 százalékos piaci részesedést szeretne elérni 100 kúttal.

A Mol és az INA már jelen van az ország növekvő nagy- és kiskereskedelmi piacán. A közös működés egyértelmű vezető szerepet jelent a bosnyák kiskereskedelmi piacon és hosszabb távon jelentős szinergiákat eredményez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását