2024. május 11. - Ferenc

Törzsi villongás a marhákért: 60 halott, 21 sebesült

Hatvan halottja és 21 sebesültje van a vasárnapi mérleg szerint egy arab törzs elleni előző napi támadásnak a szudáni Dárfúrban. "Huszonhárom halottat temettünk el éjjel, és 37 holttest van még a (dél-dárfúri) Nyala kórházának halottaskamrájában" - közölt
2007. április 1. vasárnap 15:07 - Hírextra
Mint mondta, 13 sebesült van Nyala és nyolc a szintén dél-dárfúri Kasz kórházában. Hasonló adatokat közölt a törzs egy másik tagja is, aki elmondta még, hogy az áldozatok hozzátartozói tartományi hivatalok elé vonultak, nagyobb védelmet követelve a hatóságoktól. Az arab törzs tagjai a kormánypárti dzsandzsavíd milíciákat vádolják a támadással.

A helyi hatóságok viszont nem hajlandók az utóbbiakat felelőssé tenni, s a sok halottal járó támadást a rivális arab rzigat aballa törzsnek tulajdonítják. Egy nyalai városi vezető sajtónyilatkozata szerint a támadók teve- és szamárháton érkező fegyveresek voltak. A céljuk állatok zsákmányolása volt, és el is vittek mintegy ötszáz marhát - tette hozzá.

A két törzs már egy ideje ismétlődő összecsapásai miatt a hatóságok előbb tűzszüneti tárgyalásokat kezdeményeztek a felek között, majd februárban megállapodás született az erőszakos cselekmények beszüntetéséről. A dárfúri helyzet politikai megoldásának előmozdításával megbízott Jan Eliasson ENSZ- és Salim Ahmed Salim afrikai uniós megbízott nemrég a fővárosban, Kartúmban járva figyelmeztetett arra, hogy a törzsi viszálykodások csak még nehezebbé teszik a béketörekvéseket.

Dárfúr tartományban négy éve folyik polgárháború. Nemzetközi szervezetek adatai szerint a harcokban és azok következtében mintegy 200 ezren vesztették életület, és kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Kartúmban vitatják ezeket a számokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását