2024. május 5. - Györgyi

Kapósak a kelet-európai szállodák

A közép-kelet-európai régiós szállodaipari befektetések csaknem 80 százaléka 2003 vége óta történt; a legtöbb befektetést Prágában, Budapesten és Varsóban hajtották végre - derül ki a nemzetközi ingatlan-tanácsadó CB Richard Ellis legfrissebb felméréséből
2007. március 16. péntek 10:56 - Hírextra
A beutazók számának tartós növekedése nagyban hozzájárul a befektetői aktivitás és érdeklődés emelkedéséhez Közép-Kelet-Európa szállodapiacán. A turisták érdeklődése a főbb közép-európai repülőterekre érkezők növekvő számában is megmutatkozik, 2006-ban a legtöbb légikikötő kétszámjegyű növekedést produkált.

Az elmúlt két évben a befektetők egyre nagyobb kedvvel vásárolnak szállodákat a régióban - ahogyan a szállodaipari befektetések egész Európában emelkedő tendenciát mutatnak.

Az intézményi befektetések 79 százaléka 2003 vége, illetve 2004 eleje óta történt a régióban, Prága, Budapest és Varsó vezetésével. A cseh főváros a legfejlettebb piac a régióban - mind a kihasználtságban tükröződő kereslet, mind a nemzetközi szereplők kínálata tekintetében. Prága Budapest előtt kismértékben, de Varsó és Pozsony előtt jelentősen vezet.

Moszkva, dacára méreteinek és hatalmas lehetőségeinek viszonylag kis piacnak számít, hiszen építési korlátok, elérhető területek és az inflációs nyomás akadályozzák fejlődését - derül ki a közleményből. Annak ellenére, hogy a beutazók száma a közelmúltban is jelentősen gyarapodott, a legkomolyabb növekedést a szállodai szobák kihasználtságában 2003 és 2004 között mérték. Azóta a kihasználtság csak kismértékben nőtt - 2006-ban pedig csak szinten maradt.

A bruttó átlagárak 2004 óta tartó növekedésének - 101-ről 110 euróra - köszönhetően az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel nőtt, főleg azokon a piacokon, ahol a nemzetközi követelményeknek megfelelő szállodai kínálat a legszűkebb. A közlemény szerint erre Moszkva a legkiemelkedőbb példa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását