2024. május 4. - Mónika, Flórián

Születésnap az Operaházban

A Magyar Állami Operaházban szerdán köszöntötték 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezőt, az intézmény örökös tagját, tiszteletbeli főigazgatóját.
2007. február 8. csütörtök 09:10 - Hírextra
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész tiszteletére pályatársak, tanítványok és barátok adtak születésnapi műsort az operaház Székely Bertalan termében. Az ünnepeltet Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, majd Vass Lajos miniszteri biztos, az Opera vezetője köszöntötte. A Színház és Filmművészeti Egyetem képviseletében Hegedűs D. Géza méltatta az intézmény tanárát - olvasható a kultura.hu oldalon.
 
Szinetár Miklós 1932. február 8-án született Budapesten. 1953-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de komponálni is tanult Huzella Elek irányítása alatt, valamint énektanulmányokat folytatott.
 
Friss oklevéllel szerződött az operettszínházhoz, ahol később rendező, majd főrendező volt. 1960-ban az első magyar musical színház, a rövid életű Petőfi Színház művészeti vezetője lett.
Szinetár Miklós 1962-től a Magyar Televízió főrendezője, művészeti vezetője, majd művészeti igazgatója, 1979-86 között elnökhelyettese volt. Számos opera és drámai alkotás televíziós változatának rendezése fűződik a nevéhez. A Háry János, Az ember tragédiája, valamint a Csárdáskirálynő is az ő rendezésében vált emlékezetessé.
 
Az érdemes és kiváló művész címmel is kitüntetett alkotó kétszer töltötte be a főigazgatói posztot a Magyar Állami Operaház élén, első ízben 1996-tól 2001-ig, majd 2003-tól 2005 júniusáig; utóbb az anyagi megszorítások miatt lemondott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását