2024. május 3. - Tímea, Irma

Operaház - javításra szorul a színpadgépezet

A walkür vasárnapi előadásán a színpadgépezet hibája miatt a sziklabércen játszódó harmadik felvonást a második díszletében, Siegmund és Hunding párbajának helyszínén voltak kénytelenek eljátszani a művészek a Magyar Állami Operaházban.
2007. január 9. kedd 10:37 -
 
 A walkür vasárnapi előadásán a színpadgépezet hibája miatt a sziklabércen játszódó harmadik felvonást a második díszletében, Siegmund és Hunding párbajának helyszínén voltak kénytelenek eljátszani a művészek a Magyar Állami Operaházban.

 

Vass Lajos miniszteri biztos ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére hétfőn elmondta, hogy a gépeket sajnos rendszeresen  javítani kell, ez folyamatosan megtörténik, de nyilván a teljes csere lesz a megoldás. Hogy erre mikor kerülhet sor, arról később ad részletes tájékoztatást - jelezte.
    A Magyar Királyi Operaház a megnyitáskor, 1884-ben Európa legmodernebb operaháza volt. Podmaniczky Frigyes, a későbbi intendáns vezette építőbizottság határozata szerint csak magyar művészek, mesterek és cégek működhettek közre az építkezésben.
    Kivételt csak a nagy nézőtéri bronzcsillár és a bécsi Asphaleia társaság által készített színpadi gépezet esetében tettek. Ez utóbbi szabadalmát Ybl az 1881-ben a Ringtheaterben pusztító, több mint négyszáz halálos áldozatot követelő tűzvész után vásárolta meg és alkalmazta elsőként a világon.
    Záporszerkezet, vasfüggöny, hidraulikusan működtetett körhorizont, kulisszák helyett felülről mozgatott díszletelemek alkalmazásával a ház korának legmodernebb technikai berendezése volt. 1976-ban a színpadgépezet egyik hengere megrepedt, a hidraulikát le kellett állítani. Átmenetileg álló díszleteket használtak, majd 1980 júniusában megkezdődött az épület külső-belső felújítása.
    A rekonstrukció során elsősorban a színpadgépezet újult meg: az új elektromechanikus szerkezetet egy drezdai cég szállította. Már a felújítás idején többen kétségbe vonták, vajon helyes döntés-e egy, a kor követelményeinek szintje alatt lévő gépezetet beépíteni.
    A megújult Operaház 1984. szeptember 27-én, a 100 éves évfordulón nyílt meg ismét, fennállásának 125. évfordulóját 2009-ben ünnepli.
Forrás: kultura.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását