2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Abu Dhabiba is eljut a száguldó cirkusz

Bernie Ecclestone hét évre szóló szerződést írt alá Abu Dhabival, így az Egyesült Arab Emírségek társemirátusa 2009-től F1-es nagydíjat rendezhet a Hermann Tilke által tervezett, 5,6 km hosszú pályán.
2007. február 5. hétfő 11:02 - Hírextra
A 73 ezer négyzetkilométer területű, mintegy 1,2 millió lakosú Abu Dhabi azonos nevű fővárosában már el is kezdték építeni a Hermann Tilke által tervezett, 5,6 kilométer hosszú versenypályát, amelynek helyét egy természetes szigeten, a Yas Islanden jelölték ki - írja az A5.hu.
 
"Elköteleztük magunkat Abu Dhabi mellett" - mondta Ecclestone az ország első F1-es fesztiválja keretében rendezett sajtótájékoztatón.  "Ez egyike a világ legnagyszerűbb helyeinek. Hét évre szóló szerződést kötöttünk, de biztosra veszem, hogy a verseny örökké itt marad".

A 2500 hektáros területen épülő pálya egy 2,5 kilométeres szakaszon felhasználja a közút-hálózatot is, 20 kanyarból áll, és az F1-es autók a becslések szerint 1.38-as köröket fognak futni rajta. A maximális sebesség 320 km/óra, az átlagsebesség 200 km/óra körül lesz.

Mivel a Yas Island eredetileg sík felületű volt, az építkezést végző ALDAR Properties mesterséges dombokkal tette változatosabbá a felszínét.

"A Forma-1-es versenyek a világ legrangosabb sporteseményei közé tartoznak, akárcsak az Olimpiai Játékok vagy a Futball Világbajnokság, mert a folyamatos globális jelenlét szempontjából utolérhetetlenek. Az imént megkötött szerződés ezért olyan izgalmas Abu Dhabi és az egész Egyesült Arab Emírségek szempontjából" - mondta Mohammed Bin Zayed Al Nahyan sejk, Abu Dhabi koronahercege.
 
"Abu Dhabi, valamint az egész Egyesült Arab Emírségek számára olyan lehetőségeket kínálnak a fokozódó nemzetközi figyelem és a kialakuló kapcsolatok, amelyek kézzelfogható makroökonómiai előnyökkel járnak."

A verseny rendezőjét képviselő Khaldoon Al Mubarak elmondta, hogy az egyeztetések Ecclestone-nal öt hónappal ezelőtt, egy egyszerű kézszorítással kezdődtek.

"Úgy véljük, a futamot valószínűleg az idény végére illesztjük be. Először egy júliusi időpontra gondoltam, de aztán azt hallottam, akkor túl meleg lenne errefelé" - mondta Ecclestone. "Ami engem illeti, szívem szerint 25 fordulóból álló szezont rendeznék, de legyünk realisták: 20-nál hajlandó vagyok megállni" - tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását