2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Csonka szezon indul az NHL-ben

A koronavírus-járvány miatt megrövidített programmal és új csoportbeosztással, valamint átalakított rájátszással szerdán kezdődik a 2020/21-es szezon az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).
2021. január 11. hétfő 12:19 - HírExtra

Az előző idény márciusban félbeszakadt, a rájátszást emiatt csak késő nyáron és szeptemberben tudták megrendezni zárt kapuk mögött, úgynevezett buborékban, Edmontonban, illetve Torontóban, így aztán a mostani kiírás sem tudott elkezdődni a hagyományos októberi időpontban. Ezért ezúttal nem 82, hanem csak 56 találkozót vívnak a csapatok az alapszakaszban.
   
 A pandémiás helyzetben hozott utazási korlátozások és a karanténkötelezettségek miatt át kellett alakítani a csoportbeosztásokat. Mérkőzéseket kizárólag csoporton belül rendeznek, a rájátszás - ahová csoportonként a legjobb négy csapat kerül majd - első két körének összecsapásait divízión belül játsszák, így a kanadai kluboknak az elődöntőig nem kell az Egyesült Államokba utazniuk, és az amerikai gárdák sem lépik át az országhatárt.
    
A május 8-ig tartó alapszakaszban a három amerikai csoportban minden együttes nyolcszor találkozik a többivel, míg a kanadai divízióban (ahol hét együttes van) 9-szer vagy 10-szer, így a szakemberek szerint sokkal több "ellenségeskedés vagy utálat" halmozódhat fel, és a playoff-ban ezek tovább éleződhetnek, azaz rengeteg kiállítást hozhat a szezon.
    
A rövid holtidényben nem volt jelentősebb játékosmozgás, sztárok alig váltottak klubot. Visszavonult többek között két legendás játékos, a háromszoros Stanley Kupa-győztes Justin Williams, valamint a kétszeres bajnok Corey Crawford. Utóbbi annak ellenére, hogy októberben két évre szóló 7,8 millió dolláros szerződést kötött a New Jersey Devilsszel.
    
A svédek rutinos kapusa, Henrik Lundqvist elhagyta a New York Rangerst, a Washington Capitalshoz igazolt, ám kiderült, szívproblémái miatt nem játszhat, és már meg is műtöttek. A fővárosiakat erősíti a jövőben a 43 éves szlovák Zdeno Chara, a liga egyik legkeményebb hátvédje, mert a Boston Bruins - amelynek kapitánya volt és amellyel 2011-ben Stanley Kupát nyert - inkább a fiatalítás mellett döntött. Ugyanakkor a Capitalsot elhagyta Braden Holtby, a 2018-as bajnoki alakulat kapusa, és áttette székhelyét Vancouverbe, a kanadai együttes ettől a szerződéstől jelentős előrelépést vár.
    
Éppen a csekély keretátalakulások miatt a Tampa Bay Lightningnak komoly esélye van a címvédésre, ám trónkövetelőkből is akad bőven. A Dallas Stars a fináléban bebizonyította, hogy sebezhető tud lenni a bajnok, ugyanakkor keletről még a Washington Capitals, a New York Islanders, a Pittsburgh Penguins, a Philadelphia Flyers és a Toronto Maple Leafs, nyugatról pedig a Dallas mellett a Vegas Golden Knight és a Colorado Avalanche is kihívónak számít.
    
Jelenleg biztosnak látszik, hogy még tavasszal sem lehet szurkolókat beengedni a csarnokokba (vagy csak korlátozott számban) - az előző idény teljes rájátszása is nézők nélkül zajlott -, ennek következtében a liga már korábban lemondta a hagyományos, szabadtéri stadionban rendezett Winter Classicot, valamint az All Star-hétvégét.
    
A csoportbeosztások:
Északi-csoport: Vancouver Canucks, Edmonton Oilers, Calgary Flames, Winnipeg Jets, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Ottawa Senators

Keleti-csoport: Boston Bruins, Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Pittsburgh Penguins, Philadelphia Flyers, Washington Capitals, New York Islanders, New York Rangers

Központi-csoport: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Nashville Predators, Tampa Bay Lightning

Nyugati-csoport: Arizona Coyotes, Anaheim Ducks, Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, St. Louis Blues, San Jose Sharks, Vegas Golden Knights

    Az elmúlt tíz év Stanley Kupa-győztesei:

2020: Tampa Bay Lightning
2019: St. Louis Blues
2018: Washington Capitals
2017: Pittsburgh Penguins
2016: Pittsburgh
2015: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2013: Chicago
2012: Los Angeles
2011: Boston Bruins

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását