2024. május 22. - Júlia, Rita
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédő hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhető. Így foglaltak állást a világ vezető szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer előadás tervezetét "harmadolva" állítot
2008. szeptember 5. péntek 08:31 - Hírextra
Mivel kezdődhetett volna a Münchenben szeptember első napjaiban megtartott nemzetközi szívgyógyász-kongresszus első, hivatalos napjának reggele, mint azzal az összefoglaló tudományos üléssel, melynek címe szabad fordításban úgy hangzik: Az ínyencek szíve - Édes-keserű összefüggések? Négy kiváló előadó beszélt a csokoládé, a tea, a kávé és a bor szívgyógyászati összefüggéseiről.

Egy holland kutató a tea szív- és érrendszeri hatását értékelte. A fekete tea rövid ideig kedvező módon befolyásolja az ereket, de a kínai eredetű zöld tealevelek a nagyereket is igen hatásosan tágítják. Nagy figyelmet keltett az a megjegyzése, hogy a közelmúltban kimutatták: a zöld tea a cigaretta érszűkítő hatását is visszafordítja.

A kávéról sok mindent elmondtak és leírtak már. Több vizsgálat arra utalt, hogy mindenféle bajt okoz, emeli a vérnyomást és szívritmus-zavarokhoz vezet, de az utóbbi időben a tudósok között is mind több a kávékedvelő.

A kongresszusi vita főleg arról szólt, mennyi kávét igyunk naponta? A témát vezetők és az előadó is úgy foglalt állást, hogy napi két-három kávénál többet magunkba önteni nem biztonságos. A legújabb szakirodalomban megjelent olyan dolgozat, mely szerint a hölgyek akkor lesznek irigylésre méltóan idősek, ha naponta legalább négy feketét fogyasztanak, de ez a spanyol hölgyekre vonatkozott. Az is izgalmas újdonság, hogy a kávé ilyen hatása genetikai tulajdonságunktól függ.

A mértékletesen fogyasztott bor immár bizonyítottan szívet és ereket védő hatású, de az önmérséklet döntő jelentőségű. A férfiak szervezetét illetően a védőhatás napi két deci bor fogyasztása esetén a legbiztosabb, a hölgyeknek csupán a fele javasolt. Az előadó hangsúlyozta: a tudományos szakirodalomban nem talált meggyőző adatokat arra, hogy a szívműködést a sör fogyasztása is kedvezően befolyásolná.

Az viszont egyértelmű, hogy az ajánlott napi mennyiség többszörösének bevitele - például napi négy deci bor szesztartalma, vagy azzal egyenértékű más szeszesital fogyasztása - már bizonyosan nem tesz jót sem a női, sem pedig a férfi szervezetnek.

Az ülésszak a keserű csokoládé szívet védő hatásának elemzésével zárult. Egy holland kisvárosban azok az idős urak, akik rendszeresen és éveken át fekete csokit ettek, sokkal hosszabb időn át örülhettek ennek az élvezetnek, mint azok, akik nem csokoládéztak. (Vagyis: tovább éltek). Az előadó helytelenítette, hogy az Európai Unió egyik országában nincs társadalombiztosítási támogatás a gyógyszerként hatásos keserű csokoládéra.

Az Európai Szívgyógyász Társaság idei kongresszusának előkészítői derekas munkát végeztek. Ezer szakértő olvasta el és osztályozta a benyújtott, egy-egy oldalnyi terjedelemre tömörített, összesen 9669 előadáskivonatot. Minden anyagot legalább hét bíráló értékelt, és a legtöbb pontot kapó témák juthattak az előadóterembe (összesen 3532). Az öt nap során 30 ezren hallgatták a hatalmas kiállítócsarnokokból kialakított előadótermekben a párhuzamos ülésszakokon elhangzó előadásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását