2025. december 15. - Valér

A kávé jótékony hatásai és a tudatos fogyasztás

A kávé nemcsak élénkít, hanem mérsékelt fogyasztás esetén számos betegség kockázatát is csökkentheti. A titok a mértékletességben, a pörkölés erősségében és a fogyasztás módjában rejlik – ezt hangsúlyozza Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.
2025. december 15. hétfő 15:42 - djudit

A kutatások szerint a napi 3–4 csésze kávé fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatok, valamint a Parkinson-kór kockázatát. Ezek az előnyök elsősorban a kávé antioxidáns vegyületeinek, például a klorogénsavnak és ferulsavnak köszönhetők. A koffeinmentes kávé is tartalmazza ezeket a hasznos összetevőket, így a pozitív hatások érvényesülnek koffein nélkül is.

Sokan tartanak attól, hogy éhgyomorra fogyasztva a kávé refluxot vagy gyomorpanaszokat okoz. A szakember szerint egészséges embereknél ez ritkán fordul elő, a kockázatot inkább az elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás és stressz növeli. Hasonlóképpen, a mérsékelt kávéfogyasztás nem okoz jelentős vérnyomás-emelkedést, a hipertóniásoknak elsősorban az életmódbeli tényezőkre érdemes koncentrálniuk.

Fontos szempont a kávé elkészítési módja is. A feketében, szűretlenül fogyasztott kávé (pl. french press, török kávé) tartalmazhat olyan vegyületeket, amelyek hosszabb távon emelhetik az LDL-koleszterinszintet, ezért a rendszeresen nagyobb mennyiséget fogyasztók számára a filteres verziók előnyösebbek. A pörkölés mértéke szintén befolyásolja az egészségvédő hatást: a világosabb pörkölésű kávéban több hasznos antioxidáns marad meg, míg a sötétebb pörkölés során káros vegyületek keletkezhetnek.

Az instant kávé, bár kevésbé aromás, szintén tartalmaz koffeint és antioxidánsokat, így a fogyasztása egészséges alternatíva lehet. A koffein vízhajtó hatása elsősorban nagy mennyiségű kávé esetén érvényesül, ezért érdemes mellé vizet fogyasztani.

A kávé egészségvédő hatása a legegyértelműbben tisztán, cukor és tej nélkül érvényesül. Ilyenkor nemcsak az antioxidánsok hatnak, de fogszuvasodást gátló hatása is van, és kalóriabevitel szempontjából is előnyösebb. Szabó Adrienn szerint a világos pörkölésű, mérsékelt fogyasztás a legjobb módja, hogy a kávé élvezeti és egészségvédő előnyeit egyaránt kihasználjuk.

Forrás: semmelweis.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását