2024. április 22. - Csilla, Noémi

Kína nagyon nyomul az USA-ban

Az amerikai hatóságokat aggasztja a nagy kínai befektetések közelgő beáramlása Mexikóba, különösen a három nagy kínai elektromos járműgyártó megjelenése az Egyesült Államok déli határánál - derül ki kormányzati illetékeseknek a Financial Times (FT) által hétfőn idézett nyilatkozataiból.
2023. december 18. hétfő 11:50 - HírExtra

A kínai MG, a BYD és a Chery idén tárgyalásokat folytatott a mexikói hatóságokkal gyárak építésének helyszíneiről, emellett egy másik kínai cég 12 milliárd dolláros akkumulátorgyár építését tervezi Mexikóban.
    
A SAIC tulajdonában lévő MG 1,5-2 milliárd dollárt tervez költeni egy mexikói üzem építésére, a BYD pedig az első szakaszban több százmillió dollárt kíván befektetni.
    
Jelenleg a kínai autók adják az összes mexikói autóeladás mintegy 20 százalékát, míg hat éve ez gyakorlatilag nulla volt.
   
 Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy kiiktassa a kínai alkatrészeket saját ellátási láncaikból, és a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvény részeként szigorú korlátozásokat vezetett be ezek használatára vonatkozóan. Az amerikai kormányzat attól tart, hogy a kínai vállalatok képesek lesznek megkerülni a korlátozásokat azáltal, hogy Mexikóban gyártanak termékeket, és olcsóbb elektromos járművekkel árasztják el az amerikai piacot. 

Az amerikai kormányzati illetékesek ezért mexikói kollégáikkal való megbeszéléseik során aggodalmukat fejezték ki a kínai befektetésekkel kapcsolatban.
    
Mexikó Latin-Amerikai második legnagyobb gazdasága, egyben a világ hetedik legnagyobb autógyártója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását