2023. október 4. - Ferenc

Egy párttal lehet hatékonynak lenni

A szlovákiai magyar közösségnek egy párt jelenti az intézményes képviseletet - jelentette ki az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.
2023. szeptember 11. hétfő 13:08 - HírExtra

A Szlovákiából élőben nyilatkozó Mózes Szabolcs a szeptember 30-ai előrehozott szlovák választás tétjéről úgy fogalmazott: ha egy magyar párt van a parlamentben, akkor az azt jelenti, hogy parlamenti frakciója van a magyarságnak, illetve a koalíciós tanácsban is "van egy székük".
    
Hangsúlyozta: a Szövetség felkészült, megvannak a prioritásaik, amelyekkel egy koalíciós tárgyalásban részt tudnak venni. Ezek között említette a kisebbségi törvényt, amely Mózes Szabolcs szerint már húszéves adóssága a szlovák politikának. Emellett Dél- és Kelet-Szlovákia fejlesztését irányozzák elő az autópálya-építések folytatásával, a vasút modernizálásával - tette hozzá.    

A Szövetség alelnöke megjegyezte: magyar pártok az elmúlt húsz évben többször is voltak kormányon Szlovákiában, és mindig stabilizáló erőt jelentettek a kormánykoalíciókban. Mózes Szabolcs úgy érzi, a szlovák társadalom felkészült rá, és a szlovák elemzők, valamint a pártok is látják, hogy ha a magyar képviselet bejut a parlamentbe, kormányképes erő lesz.
    
Lánczi Tamás politológus a stúdióban a szlovák közvélemény-kutatások adatait elemezve azt mondta: a legutóbb kormányzásban részt vett erőket büntetik a szlovák választók. Szlovákia letért arról az útról, amelyen öt-tíz éve haladt, gazdasága súlyos problémákkal küzd, és "totális belpolitikai káoszba süllyedt".
    
Kiemelte: Robert Fico pártja a legnépszerűbb, de 24 százalékos eredménnyel a szlovák választási rendszerben sem lehet többséget szerezni. Így, mivel az elnök a legtöbb mandátumot szerző pártnak ad majd kormányalakítási lehetőséget, az lesz a kérdés, hogy Robert Fico talál-e koalíciós partnert.
    
Lánczi Tamás később azt, hogy a hétvégi szlovákiai időközi önkormányzati választásokon három új polgármesterrel gyarapodott a Szövetség, úgy kommentálta: látszik, hogy Dél-Szlovákiában vannak életképes magyar közösségek, amelyek képesek magukat megszervezni és képviseletet állítani.
    
A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Öllős László politológus azt emelte ki: a szlovákiai előrehozott választás tétje a stabil kormányzás. Az elmúlt éveket "riasztó példának" nevezte a széteső kormányzásra, a döntésképtelenségre.
    
A felvidéki magyaroknak éveken keresztül nem volt parlamenti képviselete, és a politológus az ország déli részének fejlesztése miatt is fontosnak tartaná, hogy ismét legyen egy szervezett erő, amely beleszólhat a döntésekbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását