2024. március 29. - Auguszta

Klasszikus tévhitek a lézeres szemműtét témakörében

Legyen szó szinte bármiről, számos tévhittel találkozik az, aki érdeklődik a téma iránt. Nincs ez másképp a lézeres látásjavítás témakörében sem, hisz a félelmek irányította egyszerű tévhitektől kezdve a hatalmas tévedésekig számos olyan hibás állítással találkozni, amiknek közük sincs a valósághoz. Most viszont lerántjuk a leplet a leggyakoribb, lézeres szemműtétet érintő tévhitekről!
2023. május 11. csütörtök 08:53 - HírExtra

Mi jut az emberek eszébe először a műtét szóról? Az, hogy fáj? Hogy végtelen időnek tűnik a lábadozás? Hogy napokat kell vesztegelni egy kellemetlen egészségügyi intézményben? Nos, igen, általában ezek. A jó hír viszont az, hogy ezek egyike sem igaz, ha a lézeres látásjavításról beszélünk.

1. TÉVHIT: A lézeres látásjavítás fáj

Talán ez a leggyakoribb tévhit, hisz az emberek hajlamosak azt hinni, hogy minden műtét fájdalmas. A valóság azonban az, hogy a modern látásjavító eljárások akár teljesen fájdalommentesek is lehetnek. Bár az egész testünket behálózzák a fájdalomreceptorok, tehát természetesen fellelhetők a szemben is, valójában a legtöbb receptor a szem felszínén, azaz a szaruhártya hámrétegében helyezkedik el, míg az alsóbb rétegekben már annyira kevés az érzékelő, hogy az ezekben a rétegekben “dolgozó”, modern eljárások fájdalomokozás nélkül adják vissza az éles látást. A felszíni kezeléseket pedig érzéstelenítő szemcseppek alkalmazásával teszik teljesen fájdalommentessé.

2. TÉVHIT: Sokáig tart a műtét

A műtét szó hallatán a legtöbbekben valószínűleg az állami kórházak sebészeti osztálya idéződik fel, pedig a lézeres szemműtét teljesen más lapra tartozik. Alapvetően nem előzi meg több hónapnyi várakozás, és a körülmények is sokkal kellemesebbek a margitszigeti Focus Medicalnál, mint a legtöbb egészségügyi intézményben. Ami pedig a műtét hosszát illeti, akármennyire hihetetlenül is hangzik, pár perc alatt véget ér. Tehát mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy több ideig tart a fővárosiak többségének beérni dolgozni, mint amennyi idő alatt lezajlik egy lézeres szemműtét.

3. TÉVHIT: Hosszú a felépülési idő

A ma emberének ideje nagyon drága. Folyamatosan rohanunk valahova, valamit mindig meg kell oldanunk és teljesítenünk még egy feladatot a legutolsó után is. Érthető, hogy az egyébként is szoros időbeosztásból nehezen csippentünk le még akkor is, ha az egészségünkről van szó, és bár tényleg érthető, nem feltétlen helyes. Azonban a lebenyes lézeres látásjavítás utáni felépülés szerencsére nem vesz el sok időt az ember életéből. A lézerrel végzett látásjavító kezelések esetében ugyanis a beavatkozás másnapján, egy gyors kontroll vizsgálatot követően már akár munkába is lehet állni, sőt a vezetés sem tilos, ha minden rendben volt az ellenőrző vizsgálaton. 

4. TÉVHIT: Nem lehet segíteni lézerrel az öregszeműségen

Az öregszeműség (vagy presbyopia) egy olyan probláma, ami előbb-utóbb mindenkit elér, akármit teszünk is, hisz a nevéhez híven az öregedés folyamatának velejárója. Aki eléri ezt a bizonyos életkort, általában először az olvasószemüveget választja, de ez egy olyan átmeneti megoldás, ami még csak nem is kényelmes, de sokan hiszik ezt az egyetlen lehetőségnek. Az igazság persze az, hogy nem a szemüveg az egyetlen megoldás, hisz az éles látás klinikáján, a Focus Medicalban az öregszeműséget is képesek kezelni lézerrel. 

5. TÉVHIT: Nem lehet lézerrel műteni a cilinderes szemet

A presbyopiával szemben a “cilinderesség” (asztigmia) nem csak egy bizonyos életkor felett léphet be az életünkbe. Nem ritka, hogy már gyerekkorban cilinderes lencsét javasol a szemész az asztigmiára, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy helyett két ponton érkezik fény a szembe, ami sajnos homályos látást eredményez. Sokan hiszik azt, hogy ez a fénytörési hiba nem javítható lézeres látásjavítással, és mekkorát tévednek! Hisz az asztigmia is kezelhető lézerrel, méghozzá olyan módon, hogy a szemfelszínt úgy alakítják át, hogy csak egy fókuszpont maradjon, ezzel élessé téve a látást.

Akinek sikerült leszámolnia magában a tévhitekkel, vagy esetleg kérdései lennének egy esetleges lézeres szemműtéttel kapcsolatban, az keresse fel bátran a Focus Medicalt, ahol a lehető legjobb kezekben lesz!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását