2024. március 19. - József, Bánk
A Balatonnál is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, többek között az ukrán háború és a választások miatt. Az árak viszont változatlanul emelkednek, bár az egyes kategóriákban eltérő mértékben.
2022. június 9. csütörtök 08:46 - HírExtra

A balatoni ingatlanpiacot most alapvetően a parti vagy part-közeli társasházak piaca határozza meg. Ebben a kategóriában az árak még mindig emelkednek, köszönhetően a folyamatosan dráguló alapanyagoknak és munkadíjaknak - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a munkaerő költsége egyébként érezhetően kisebb mértékben növekszik most már, mint az építőanyagárak. 

Természetesen a vevők is reagáltak arra, hogy nem torpant meg az áremelkedés az ingatlanpiacon, így kissé visszafogottabbá vált a kereslet. A szakértő szerint ez azonban többször előfordult már az elmúlt 20 évben, és mindig azt lehetett látni, hogy az eladó ingatlanokat előbb-utóbb megveszik, magasabb áron. 

Távolodnak a parttól

Mindenesetre azt lehet most tapasztalni, hogy a vevők alternatívák után kezdtek kutatni a piacon, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy olcsóbb ingatlanokat próbálnak “felhajtani”. Ilyenkor elsősorban a parttól távolabbi helyszíneken kezdenek nézelődni, olyannyira, hogy mostanában nem ritka, ha 15-20 kilométeres távolságban, a Balaton környéki kisebb falvakban jelennek meg érdeklődőként. 

Ennek hatására persze a falusi telkek és az ott található családi házak ára emelkedésnek indult, ráadásul ugyanezt az irányt erősítik azok a helyi lakosok, akik a környékükön - például Zamárdiban vagy Siófokon - költöznének másik ingatlanba, de már túl drágának találják az ottani árakat - jegyezte meg Krausz Gábor. 

Miközben gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát a keresett és jól árazott ingatlanok, a korábban említett bizonytalanságok miatt kismértékben nőtt az eladáshoz szükséges idő. Ennek ellenére a legkeresettebb kategóriákba tartozó ingatlanoknál akár három hónap alatt is tető alá lehet hozni egy eladást. Ide tartoznak a kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt partmenti lakások, valamint a nyaralóövezetek kisebb ingatlanai. Ugyanakkor más kategóriákban már hat hónapra nyúlhat az értékesítési idő, de ez is csak akkor érvényes, ha sikerül reális eladási árat meghatározni - magyarázta az ingatlanközvetítő. 

A megtorpanás az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető, melyeket persze továbbra is keresnek az érdeklődők, így sok a bemutatás, azonban a vásárlásig már nehezebben jutnak el. Ezt részben indokolja az, hogy például Siófokon az induló négyzetméterárak a partmenti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak. 

Szőlőhegyek

Érdemes megemlíteni a szintén felkapott környékbeli szőlőhegyeket, ahol 20-30 millióig próbálnak ingatlant találni az érdeklődők, de hasonló árakon keresgélnek a távolabbi, kisebb falvakban is. Persze sokan keresnek használt, vízközeli, önálló nyaralókat is, de mivel mindössze 120-150 milliót szánnának a vásárlásra, így nem jutnak el a tranzakcióig. 

A befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, hiszen hosszú távon még mindig kedvező befektetés egy balatoni ingatlan, és jellemző, hogy sokan csatornázzák most balatoni ingatlanba a megtakarításaikat. Annál is inkább, mert a bérleti piac erősen keresleti: alig találni egy évre bérelhető ingatlant, ami pedig van, az rendkívül drága. Így például ne számítsunk 150-200 ezer forint alatt hosszú távra kivehető lakásra - figyelmeztet a szakértő, aki azt is megjegyezte, hogy kiadó házakból még ilyen kínálat sincs, mivel mindenki csak “nyaraltat”. 

Ami pedig a jövőt illeti, a Balla Ingatlan szakértője szerint rövid távon most annyit lehet látni, hogy az újépítésű ingatlanok nem lesznek olcsóbbak, az viszont kérdéses, hogy ilyen árak mellett hány új fejlesztés fog indulni. Várható emellett a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása, mivel ebben a kategóriában még rejlik némi tartalék. A partközeli ingatlanok viszont már a csúcson vagy annak közelében járnak, így ott már csak mérsékeltebb áremelkedés várható a közeljövőben.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását