2024. április 25. - Márk

Mit tud egy alacsonyabb árú otthoni elektromos autó fali töltő?

Ma már számos otthoni elektromos autó fali töltőt lehet kapni. Található köztük prémiumkategóriás ugyanúgy, ahogy alacsonyabb árú, belépő szintű készülék is. Nézzük most ez utóbbiakat! Mit tud ma egy olcsónak tekinthető otthoni elektromos autó fali töltő?
2022. február 17. csütörtök 07:38 - HírExtra

Hozzáférhetőség

A fali töltők több típusát különböztetjük meg tulajdonságaik alapján. A csoportosítás történhet például a hozzáférések kezelése szerint. Az olcsóbb, belépő szintű otthoni fali töltők saját felhasználásra valók, nem alkalmasak közös használatra. Kivételt képez az az eset, ha olyan elzárt helyre telepítjük őket, ahol bárki, aki hozzáfér, jogosult is használni az eszközt. Nincs tehát előszűrés (például RFID kártyával), aki csatlakoztatja az autóját, korlátozás nélkül töltheti is.

Csatlakozási lehetőség

Léteznek fix kábellel szerelt típusok, valamint töltőcsatlakozóval ellátottak. Előbbinél nem, utóbbinál viszont szükségünk lesz egy hordozható kábelre, melyet be tudunk dugni a fali csatlakozóba.

Ha megnézzük például a BESEN töltőit (melyek belépő szintűek), akkor ott is ezt a két típust tudjuk megkülönböztetni. A csatlakozókat tekintve pedig legyen szó akár fix kábelesről, akár fali csatlakozós változatról, a Type1 és Type2 közül választhatunk.

A töltési sebesség

Az említett BESEN márkánál elérhetőek az akár 22 kW-tal tölteni képes készülékek is, ami nagyon jó lehetőségnek számít egy belépő szintű eszköz tekintetében. De nem szabad elfelejtenünk két fontos dolgot.

Az egyik az, hogy ehhez a töltési sebességhez három fázisra lesz szükségünk. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor ki kell építenünk, mely jelentősen megnövelheti a beruházásunk végösszegét. Valószínűleg többe fog kerülni, mint maga a felszerelni kívánt elektromosautó-töltő.

Továbbá arról sem szabad megfeledkezzünk, hogy lehet az otthoni töltőnk bármennyire is gyors, ha az autónk ezt nem tudja kezelni. Ugyanis az autónkba szerelt inverter fogja a váltóáramot egyenárammá alakítani, amire az akkumulátoroknak szüksége lesz. Vegyünk példának egy 3,6 kW-os inverterrel szerelt Nissan LEAF-et. Egy ilyen autó soha sem fogja tudni kihasználni a 11-22 kW-os maximális sebességet, csak 3,6 kW-tal tud majd tölteni.

Biztonságos otthoni elektromos autó fali töltő

Bármennyire is olcsó egy készülék, ártól függetlenül sokkal biztonságosabb ez a megoldás, mintha egyszerűen a konnektorba dugnánk be az autónkat. Az alapvető biztonság nem ár kérdése, így a már említett belépő szintű BESEN fali töltőknek is van védelmük. Ezek a készülékek beépített DC (6mA) szivárgás elleni védelemmel rendelkeznek, így az A típusú Fi relé telepítése is elegendő hozzájuk.

Emellett túlmelegedés ellen is hatékonyan lép fel a készülék. Az intelligens chipnek köszönhetően csökkenti az áramot, ha a töltőállomás esetlegesen túlmelegedne.

Visszajelzés

Az olcsó típusok hátránya lehet bizonyos esetekben, hogy nem tudjuk őket applikációval vezérelni, bár egyes BESEN típusok még erre is képesek. Ennek segítségével időzíthetjük is az áramfelvételt. Az LCD képernyőjükön minden fontos információ szerepel, az alatta lévő LED pedig jelzi, ha töltés van folyamatban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását