2021. január 19. - Sára, Márió

Trump és a rendkívüli állapot

A Fehér Házban pénteken szóba került, hogy az Egyesült Államokban esetleg rendkívüli állapotot hirdessenek ki Trump hatalmon maradása céljából – jelentette az AFP francia hírügynökség vasárnap este.
2020. december 21. hétfő 15:01 - HírExtra

Noha Twitter oldalán a leköszönő elnök cáfolta, hogy ilyen terv szóba került volna, Mitt Romney republikánus szenátor a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy egy ilyen lépés „nem vezetne sehová”.

Egy hónappal Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt Donald Trump újult erővel próbál úrrá lenni választási vereségén. Értésre adta, hogy a nagyválasztói testület döntése dacára is magát tekinti az USA megválasztott elnökének. Legeltökéltebb hívei december eleje óta javasolják Trumpnak, hogy ruházza a hadseregre a végrehajtó és a bírói hatalmat, a katonák pedig majd írjanak ki új elnökválasztást – jelentette az AFP.

Amerikában a II. világháború óta nem hirdettek ki hadiállapotot. Az új keletű elképzelés minden bizonnyal zátonyra futna a kongresszusban, hiszen felhatalmazása nélkül alkotmányosan nem lehetne meglépni.

Megfigyelők szerint a rendkívüli állapot kihirdetése puccsal érne fel, tekintettel arra, hogy november 3-án Joe Bident választották az USA elnökévé, december 14-én pedig az elektori testület 306:232 arányban Bident nyilvánította az ország megválasztott elnökévé. Egy ilyen lépés nem csak alkotmányos válságot idézne elő az Egyesült Államokban, hanem polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethetne, annak minden lehetséges kihatásával a nemzetközi biztonságra nézve. Egy ilyen felfordulás sehol a világon nem áll a békeszerető emberek érdekében – fűzte hozzá a Magyar Békekör.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását