2022. január 19. - Sára, Márió

Egyre többen halnak meg Csehországban

Csehországban gyorsan emelkedik a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma.
2020. november 6. péntek 11:07 - HírExtra

Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent adatok szerint március eleje, a járvány kirobbanása óta 4330 személy halt meg a koronavírus szövődményeiben. Csak ezen a héten 726-an haltak meg. Az áldozatok eddigi legmagasabb pontosított napi számát, 236-ot, kedden jegyezték.
    
A kórházakban 8236 személyt kezelnek, akik közül mintegy 1200-an súlyos állapotban vannak. Ezek az adatok is gyorsan nőnek. A cseh egészségügy arra készül, hogy a kórházi páciensek száma tovább emelkedik, a legnagyobb nyomásra a jövő hét folyamán számítanak.
    
Az Egészségügyi Információk Intézete az általa készített elemzések alapján ezért azt javasolja az egészségügyi tárcának, hogy a közélet jelenlegi korlátozásait még két-három hétig tartsa fenn.
    
Csütörtökön a laboratóriumi szűrések 13 231 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2500-al kevesebb, mint a szerdai rekord. Az elvégzett tesztek pontos számát még nem közölték, de az utóbbi napokban mintegy 32-34 százalékuk hoz pozitív eredményt, amit a szakértők nagyon magas aránynak tartanak. A múlt héten napi átlagban több mint 40 ezer szűrést végeztek Csehországban. Pozitív eredményt, tehát fertőzést átlagban 13 ezer teszt mutatott ki. Az országban  173 343 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.
    
A járványhelyzet pillanatnyilag a Prágától délkeletre eső Pelhrimov, valamint a közép-morvaországi Vsetín járásokban a legrosszabb, ahol százezer lakosra több mint ezer fertőzött esik.
    
Csehországban jelenleg november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.
    
Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén indítják újra. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma - hagyhatják el lakhelyeiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását