2024. április 29. - Péter

250 ezren állnak ki az író mögött

Már negyedmillió aláírás érkezett arra a kezdeményezésre, amelynek célja maradásra bírni Olaszországban Roberto Savianót, a Gomorra című regény szerzőjét, aki két éve rendőri őrizet alatt él.
2008. október 30. csütörtök 09:30 - Hírextra
Saviano könyve, amelyből cannes-i nagydíjas és Oscar-várományos film is készült, a nápolyi szervezett alvilágról, a camorráról rántja le a leplet, ezért az egyik legnagyobb klán, a Casalesi-család bosszút esküdött ellene és megfogadta: még az idén, karácsony előtt végeznek vele.

Ezért indította el a La Repubblica című olasz napilap internetes oldalán a szerzővel való szolidaritást Dario Fo Nobel-díjas olasz író, aki évtizedek óta szálka a mindenkori hatalom szemében. A mozgósításnak olyan további Nobel-díjas írók álltak az élére, mint a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk, valamint a Nobel-békedíjjal kitüntetett Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és Desmond Tutu dél-afrikai érsek.

Azóta immár negyedmillióan kérték aláírásukkal a fiatal olasz írót, hogy ne meneküljön el hazájából, köztük további Nobel-békedíjasok, mint Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás szakszervezet alapítója, Sirin Ebadi iráni ügyvédnő vagy Elie Wiesel író, míg az irodalmi Nobel-díjasok közül az osztrák Elfriede Jelinek és a portugál José Saramago, de ott szerepel a listán az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet is.

"Roberto Savianónak a békéhez való joga valamennyiünket érint, mint állampolgárokat. A Saviano-ügy a demokrácia próbája" - áll a felhívásban. A genovai városi tanács azzal indokolta csatlakozását, hogy "az író súlyos kórt leplezett le és az országnak szüksége van olyanokra, mint ő". A nápolyi diákok camorraellenes szövetsége egyúttal nyílt levelet írt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökhöz, amelyben hangsúlyozták: az olaszoknak elegük van a maffiákból és szeretnének olyan példákat követni, amelyek a jogállamiságról, illetve a bűnözés elleni harcról tanúskodnak. Pistoiában ugyancsak diákok tartottak a városháza előtt nyilvános felolvasást a Gomorrából.

Egyedül Salman Rushdie, a Khomeini iráni ajatollah által halálra ítélt indiai származású angol író javasolta Savianónak, hogy mielőbb hagyja el Olaszországot, mert szerint "sokkal nagyobb veszélyben van", mint ő volt valaha is a Sátáni versek című, iszlámellenesnek minősített regénye megjelenése után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását