2024. március 19. - József, Bánk

Ötven éves újság olvadt ki a gleccserből

Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak, és az elmúlt több mint 50 évben egy gleccser jege őrizte őket.
2020. július 14. kedd 08:20 - HírExtra

Az újságok, amelyek éppen Indira Gandhi, India mindmáig első női miniszterelnökének megválasztásáról számoltak be, Chamonix közelében, a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek a katasztrófa óta - írta meg a The Guardian.
    
Ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, számos hasonló lelet kerül elő a jég alól. A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A légikatasztrófának 177 halálos áldozata volt.
    
A tucatnyi újságot a múlt héten Timothée Mottin, egy helyi kávézó tulajdonosa találta meg a chamonix-i síparadicsom közelében, 1350 méteres magaságban.
    
"Száradnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet őket olvasni" - mondta el a 33 éves Mottin hozzátéve, hogy azért találhatta meg a lapokat, mert azon a környéken elolvadt a jég.
    
A kávézó 45 perces sétára található a Bossons-gleccsertől, ahol az Indiából érkezett repülő rejtélyes körülmények között lezuhant.
    
Az újságok a kávézó tulajdonosának gyűjteményébe kerülnek. Mint mondta, ahogy az eddig talált többi tárgyat, ezeket is meg akarja osztani a betérőkkel. Nem padláson eldugva akarja őrizgetni őket, amíg egy aukción eladhatja - fűzte hozzá.
    
A gleccser környékén 2017-ben találtak emberi maradványokat, amelyek az 1966-ban lezuhant gép utasaié lehettek, de az is elképzelhető, hogy egy másik, 1950-ben szerencsétlenül járt repülő, a Malabar Princess utasaié voltak.
    
Az 1966-ban lezuhant repülőről származó mindeddig legértékesebb leletre 2013-ban találtak rá: a dobozban több százezer eurónyi értékű smaragd, rubin és zafír volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását