2024. március 19. - József, Bánk

Lebukott az illegális növényvédő szer árus - újra

Április közepén egy Csongrád megyei magánszeméllyel szemben intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, mert – többek között – Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket értékesített.
2020. május 6. szerda 11:00 - HírExtra

 

A férfit tavaly egyszer már elmarasztalták illegális készítmény árusítása miatt a hatóság ellenőrei. A gyanú alapján tartott próbavásárlás során ezúttal 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át a magánszemély, majd a szakemberek további 20 kg, szerb felirattal ellátott talajfertőtlenítő szert is lefoglaltak.

2019 októberében 32 kg cirill betűs, valamint szerb és török nyelvű növényvédő szert vásároltak Csongrád megyében egy magánszemélytől a Nébih ellenőrei egy próbavásárlás alkalmával. A hatósági szakemberek végül két helyszínen összesen 176 kg, szerb és török nyelvű címkével ellátott, illetve Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szert vettek hatósági zár alá és rendelték el azok megsemmisítését. A termékeket az érintett ráadásul „üzleten kívül”, minden engedély nélkül forgalmazta.

Gyanú alapján idén április közepén újra felvették a kapcsolatot a Nébih ellenőrei a Csongrád megyei magánszeméllyel, aki – a korábbi hatósági eljárás ellenére – ismét Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szereket kínált eladásra. A próbavásárlás során a magánszemély 10 liter, szerb jelölésű gyomirtót adott át az ellenőröknek, majd az ezt követő hatósági ellenőrzés során további 20 kg, szerb feliratú talajfertőtlenítő szert is találtak a szakemberek.

A Nébih munkatársai azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét, továbbá azok megsemmisítését. Növényvédelmi bírságként az érintett, ismételt jogsértőként, több százezer forint bírságra számíthat.

A növényvédő szerek használata nagy körültekintést igényel. A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból vásároljanak. Felhasználásuk során pedig fokozottan figyeljenek az előírások betartására, valamint lehetőség szerint éljenek az önellenőrzés lehetőségével.

A Nébih a jövőben is fokozottan ellenőrzi a növényvédő szerek forgalmazását, valamint a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét.

Forrás: Nébih
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását