2021. január 16. - Gusztáv
A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai közép- és nagyvállalatok zöme ismét megkezdte működését.
2020. március 31. kedd 08:10 - HírExtra

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,0 pontra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 35,7 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé erősödött, ráadásul 2017. szeptembere óta a legjobb adatnak minősül. Elemzők ezzel szemben 45,0 pontra számítottak.
    
Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt.
    
A statisztikai hivatal az adatokhoz mellékelt közleményében rámutatott: a BMI számításának alapjául szolgáló, március 25-én végzett felmérés idejéig az országban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg újból a működését, ami 17,7 százalékos emelkedést jelent a februári felmérés időpontjához képest.
    
A termelésre vonatkozó részmutató márciusban a múlt hónaphoz képest 26,3 ponttal bővülve elérte az 54,1 pontot. Az új megrendelések állománya februárról 22,7 ponttal erősödve 52,0 pontra emelkedett, ami a kereslet élénkülését tükrözi.
    
A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén szembetűnő erősödét mértek. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a múlt hónapban számított 29,6 pontról 52,3 pontra nőtt.
    
A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 21,7 ponttal 51,8 pontra emelkedett. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex februárról 28,5 ponttal 55,1 pontra bővült az év harmadik hónapjában.
    
Az üzleti várakozások részindex a múlt havi 40,0 pontról 57,3 pontra nőtt, ami azt mutatja, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalkozások javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére a járvány mérséklődésének tükrében. Az építőiparban különös derűlátásról árulkodik az 59,9 pontos adat.
    
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a februári 28,9 pontról 53,0 pontra emelkedett.
    
A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna.
    
Minthogy az új koronavírus terjedése jelenleg a világ többi részét sújtja jelentős mértékben, a kínai gazdaságnak a külföldi kereslet visszaesése jelentheti majd a következő problémát az ipari tevékenység helyreálltát követően. Kína bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 20 százaléka származik a kivitelből, ám az új export megrendelések állományára vonatkozó részindex 46,4 ponttal márciusban is visszaesést jelzett.
    
A belföldi kereslet újbóli felélénkülése elé pedig gátat vethet, hogy a heteken át tartó leállás miatt számos vállalkozás ment csődbe, így emelkedés várható a munkanélküliek számában. A foglalkoztatottságot tükröző márciusi részindex a feldolgozóiparban ugyan növekedésről árulkodott, de a feldolgozóiparon kívül 47,7 ponttal továbbra is visszaesést mutatott. A statisztikai hivatal által március 16-án kiadott adatok szerint az év első két hónapjában a munkanélküliségi ráta a decemberi 5,2 százalékról 6,2 százalékra emelkedett. Ugyan a pekingi vezetés az idei évre még nem tűzött ki célszámot a munkanélküliséget illetően - mivel a járvány következtében elhalasztották a parlamenti ülést, amelyen ezt megtették volna -, de az év első két hónapjának adata jóval túlmutat a 2019-re kitűzött 5,5 százalék körüli célon.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását