2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Stressz - amikor megbomlik az egyensúly...

Az élet tele van stresszel: hormonjaink gondoskodnak arról, hogy a fenyegetőnek tűnő vagy váratlan helyzetekre valahogy reagáljunk. A stresszt több tényező kiválthatja, és rendkívül szubjektív fogalom, hiszen ez a testünk és az agyunk válaszreakciója egy váratlan helyzetre: valakinek egy szóbeli vizsga elvégzése is komoly stresszt okoz, mások viszont szemrebbenés nélkül kirázzák kisujjukból.
2020. március 18. szerda 17:18 - HírExtra

Stressz lehet közönség előtt beszélni, de az is, amikor sétálsz az utcán és hirtelen megugat egy kutya, és megijedsz. Hosszan fennálló stresszhelyzetet teremthet egy elhúzódó munkahelyi konfliktus vagy az anyagi létbizonytalanság, esetleg képzelt helyzetek, például, ha azt vizionáljuk egy liftbe belépve, hogy az leszakad és a mélybe zuhan. A stressz cseppet sem kellemes állapot, nézzük, mit lehet ellene tenni! 

A stressz tünetei és típusai

A testünk a stresszhatás első pillanatában nem tudja felmérni, hogy vélt vagy valós külső fenyegetettségről van-e szó, így hirtelen megnöveli bizonyos hormonok (az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol) termelését. Ezáltal megnő a vércukorszint, emelkedik a vérnyomás, gyorsul a légzés és a szívműködés, kitágulnak a pupillák és csak a vészhelyzetre tudsz koncentrálni.

Egyfelől a stressz lehet fizikai eredetű (ide tartozik a táplálék vagy a meleg iránti vágy), és lehet pszichés eredetű is, például az irracionális félelem a pókoktól, a zuhanástól, a magastól. Másfelől megközelíthetjük úgy is, hogy lehet negatív vagy pozitív vonatkozású. Pozitív akkor, ha például egy autóbalesetet elkerülendő akkora adrenalinlöketet kapsz, hogy el tudod kerülni a katasztrófát, vagy egy sürgető határidőnek megfelelve, emberfeletti munkát tudsz elvégezni a cél érdekében. Ezekben az esetekben a stressz annyira kiélesíti az érzékeidet, hogy viszonylag könnyedén megbirkózol a váratlan helyzetekkel és nyomasztó feladatokkal.

Azonban egy dolog nagyon fontos: a stressznek átmeneti jellegűnek kellene lennie: ha elhárult a “veszély”, akkor a vérnyomásodnak normalizálódnia kell, a vércukorszintednek is helyre kell állnia, és az izmok feszülésének meg kellene szűnnie – vagyis a probléma elhárítása után, a testnek vissza kellene térnie a normál állapotába.

Ott kezdődnek a bajok, ha a stressz állandósul, vagy bizonyos időközönként vissza-visszatér.  

Amennyiben mégsem sikerül megnyugodnunk és visszazökkennünk a normál kerékvágásba, akkor beszélhetünk arról, hogy valamilyen probléma van a testünk stresszválasz-reakciójával.

Persze ahhoz, hogy ezt orvosolni tudjuk, nem árt tudnunk, hogy milyen típusú stresszel nézünk szembe:

- akut stresszel (rövid ideig áll fenn)

- ismétlődő akut stresszel (amikor az akut stressz gyakran előfordul - állandó lakhatási problémák, anyagi gondok vagy súlyos betegség) 

Mit lehet ellene tenni?

A stressztől nem lehet teljesen megszabadulni, hiszen nap mint nap érnek mindannyiunkat váratlan helyzetek, viszont az egészségünk megóvása érdekében érdemes megtanulni kezelni ezeket. Egészséges táplálkozással, a drogok és az alkohol kerülésével, testmozgással, elegendő alvással, pihenéssel, a szociális kapcsolataink tudatos ápolásával és energetizáló, koncentrációt fokozó, valamint stressz- és szorongásoldó hatású étrend-kiegészítők szedésével sikeresen vehetjük fel a harcot a stresszel szemben. 

Ne stresszelj, mert az egészséged bánja!

A stressznek számos egészségügyi kockázata is van, úgy mint:

- Szorongás, depresszió, nagyfokú hangulatingadozás, ingerlékenység, koncentrációzavar, memóriaproblémák,

- szívbetegség,

- tüdőbetegség,

- rák,

- májzsugorodás,

- gyomorfekély,

- libidó csökkenése,

- de öngyilkosság, balesetek is szerepelnek a listán.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását