2024. április 19. - Emma

A lengyelek ennyit dobnak a gazdaságba

Bemutatta a lengyel kormány mintegy 212 milliárd zlotys (16,6 ezer milliárd forintos)  gazdaságélénkítő csomagjának főbb pontjait Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök szerdán.
2020. március 18. szerda 14:45 - HírExtra

A járvány miatti károk enyhítésére alkotott, még ezen a héten konkrét törvénytervezetekben részletezett program a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók támogatását célozza. Tartalmazza a túlzott áremelkedések elleni intézkedéseket, az állami beruházásokat ösztönző lépéseket, és foglalkozik a lengyel bankszektor védelmével, valamint az egészségügy támogatásával is.
   
 Legalább 7,5 milliárd zlotyt (586 ezer milliárd forint) folyósítanak a Covid-19-fertőzést kezelő szakkórházakká átalakított intézményeknek a védőeszközökre, az orvosi műszerekre, a korszerűsítésre.
    
Amennyiben meghosszabbítják a múlt csütörtökön elrendelt oktatási szünetet, a következő két hétre is kifizetik a 8 éven aluli gyermekek szüleinek a gondozási díjat.
    
Új hiteleket tesznek elérhetővé a kis- és középvállalkozóknak, átmeneti mentességet biztosítanak a társadalombiztosítási járulékok és az adó befizetése alól, és támogatják azokat, akik a járvány elleni intézkedések következtében nem dolgozhatnak.
    
Átmenetileg feloldják a 2018-ban bevezetett vasárnapi boltzárat.
    
A megfelelő kritériumokat teljesítő munkáltatóknak a kifizetendő munkabérek akár 40 százalékát fedezik, az átlagfizetés magasságáig. A munkáltatók akár 60 százalékkal csökkenthetik a személyi költségeket, amennyiben nem bocsátanak el dolgozókat.
    
A vállalkozók támogatására 80 százalékosra emelik az állami kölcsöngaranciákat. A kevesebb mint 10 embert foglalkoztatók áthidaló mikrokölcsönöket vehetnek fel, 5 ezer zlotyig (391 ezer forint). Egyéni vállalkozóknak a minimálbér 80 százalékáig folyósíthatják a kiesett bevételeiket helyettesítő járulékot. A teherszállítóknak részben fedezhetik a leasing operatív költségeit.
    
Legalább 30 milliárd zlotys (2,3 ezer milliárd forint) állami alapot létesítenek az önkormányzatok által felügyelt közutak fejlesztésére, a digitalizációra, a környezetvédelemre, az iskolák és a kórházak korszerűsítésére. "Klasszikus beruházási lökést akarunk alkalmazni" - mondta erről Morawiecki.
    
Az intézkedések nyomán hiányra számítanak az eredetileg kiegyensúlyozottra tervezett idei lengyel állami költségvetésben.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását