2019. december 14. - Szilárda
A törvényesség betartására szólította fel hétfőn kiadott közleményében Bolíviát a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ).
2019. november 12. kedd 07:03 - HírExtra
 

A szervezet a törvényesség tiszteletben tartása mellett megbékélést sürgetett. Közleményében a bolíviai parlament "sürgős összehívását" szorgalmazta "az intézmények normális működésének biztosítása és új választási hatóságok kinevezése" céljából".

Az Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi világ 35 államát tömörítő AÁSZ felszólította Bolíviát arra is, hogy az igazságszolgáltatás vizsgálja ki az október 20-án tartott elnökválasztásokon elkövetett szabálytalanságokat. A dél-amerikai országban az októberi választások óta folyamatosan tartottak a megmozdulások, amelyeken a tüntetők a választási csalásokra hivatkoztak.

Elpártolt Evo Morales elnöktől a rendőrség is, és Williams Kaliman tábornok, a bolíviai hadsereg vezetője vasárnap délután lemondásra szólította fel az elnököt. Evo Morales - aki 2006 óta állt Bolívia élén - vasárnap este Álvaro Garcia Linera alelnökkel együtt lemondott.

Egyelőre nem világos, hogy ki irányítja az országot, a helyszínről küldött amerikai sajtójelentések kaotikus helyzetről, egyes vidékeken elharapódzott fosztogatásokról számolnak be. Az Egyesült Államok még vasárnap éjjel közleményben sürgette új választások megtartását az országában. Donald Trump amerikai elnök üdvözölte Evo Morales lemondását.

"A demokrácia jelentős pillanata ez a nyugati féltekén" - mondta újságíróknak az elnök, aki New Yorkban részt vett a Veteránok Napja alkalmából tartott felvonuláson. Trump egyébként a Veteránok Napján több Twitter-bejegyzésben is kifejezte tiszteletét a veteránok iránt. Trump egyúttal közleményben leszögezte, hogy Morales lemondása "erőteljes jelzés" Latin-Amerika "illegitim rendszerei" számára. Trump konkrétan megnevezte Venezuelát és Nicaraguát. Üdvözölte azt is, hogy a bolíviai hadsereg felhagyott Morales támogatásával.

"Az Egyesült Államok köszönti a bolíviai népet, mert kikövetelte a szabadságot, és a hadsereget is, mert tiszteletben tartotta esküjét, miszerint nem egyetlen emberhez, hanem Bolívia alkotmányához hűséges" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását