2020. július 11. - Nóra, Lili

Az Unió Közép-Ázsia felé fordul

Új közép-ázsiai stratégiát fogadtak el hétfői luxembourgi tanácsülésükön az európai uniós külügyminiszterek.
2019. június 17. hétfő 15:09 - HírExtra
 
A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint az a cél, hogy hozzáigazítsák az uniós szakpolitikai keretet a régióban jelentkező új lehetőségekhez.

A dokumentumban mindenekelőtt üdvözölték, hogy az első, 2007-es stratégia óta szorosabbá vált a kapcsolat az Európai Unió, valamint Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán között.

Ezen stratégia az ellenállóképesség, a jólét és a regionális együttműködés közép-ázsiai előmozdítására helyezi a hangsúlyt, új szakpolitikai keretet biztosít a felek közötti párbeszédhez.

A külügyminiszterek kiemelték, hogy kívánatos lenne kölcsönösen előnyös partnerségi és együttműködési megállapodásokat kötni a térség érdekelt országaival, ezek a kapcsolatok jelentik ugyanis a viszony sarokkövét.

Az európai uniós kapcsolatok hatékonysága attól is függ, hogy az egyes közép-ázsiai államok mennyire készek reformokat végrehajtani a demokrácia, az emberi jogok, a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás megerősítése érdekében, valamint korszerűsíteni és diverzifikálni a gazdaságot egy szabad piacgazdaság keretében, többek között a magánszektor támogatása révén - mutattak rá.

Végezetül aláhúzták azt is, közös érdek, hogy az afganisztáni béke előmozdítása érdekében intenzívebbé váljon az együttműködés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását