2024. március 19. - József, Bánk

A téli ablakcsere pro és kontra

Nagyon sokszor fordult elő, hogy ismerősök arról panaszkodtak, hogy az általuk kiszemelt ablakos társaság annyira le van terhelve, hogy csak téli időszakban ígérték, hogy ki tudnának jönni ablakot cserélni. Vajon jó megoldás-e, ha télen cserélünk ablakot?
2019. január 25. péntek 14:55 - HírExtra
 
Ablakcsere pro érvek


Pont amiatt, mert csak télen tudnak kijönni ablakot cserélni egyes cégek, sokan le is mondanak arról, hogy megtörténjen a csere. Sokan nemcsak az ablakcserét hagyják kellemesebb évszakokra, hanem magát a lakásfelújítást is, hiszen téli hideg időben úgysem lehet olyan jól haladni. Pedig nem biztos, hogy jól teszik, hogy felhagynak elképzelésükkel...

Fontos tudni, hogy a lakásfelújítás ezen folyamatai nem egyszerre zajlanak. Először történik a külső homlokzat szigetelése, ezt követi a szellőztetőrendszer kiépítése, majd a sort a nyílászárók cseréje zárja. Ha a sorrend megborul és előbb cserélik ki a nyílászárókat, előtte azonban nem építik ki a szellőztetőt, akkor garantált a penészesedés.

Miért?

Mivel a cúgos nyílászárókon keresztül a széltől függően szabályozatlan, akár túlszellőztetés is megvalósul. Az ablakcsere után nem fog változni a szellőztetési szokás, így a pára feldúsul, a hőhidakon kialakul a penész. Fontos tehát, hogy ha ablakcserében gondolkozunk, azzal párhuzamosan gondoskodni kell a gépi szellőztetésről is, nem lesz elég az, ha folyamatosan nyitogatjuk az ablakot.

A fűtésszámlán egyáltalán nem spórol az, aki lemondott a téli ablakcseréről. Hiszen a régi ablak minősége rosszabb, a hideg levegő behatol a lakásba, ami miatt jobban fel kell csavarni a fűtést. Ezzel viszont magasabb lesz a számlánk, bármennyire is azt hisszük, hogy nem. Ráadásul télen a szárazabb levegő miatt nagyobb az esélye a légúti megbetegedéseknek, és ezen betegségek a hideg, száraz levegővel vannak összefüggésben.

Mindezek alapján tehát nem járunk rosszabbul, ha a téli hónapokra időzítjük az ablakaink cseréjét. Egy nap az egész, mikor a szakemberek elvégzik a munkát, egy napig lesz "kifagyva" a lakás. Utána viszont nem marad más, mint a kellemes meleg anélkül, hogy túlzásba vinnénk a fűtőberendezés használatát. Csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét.

Ablakcsere kontra érvek


Kicserélték az ablakainkat, a száraz levegő pedig kezd megszűnni. Emelkedik a levegő páratartalma, és amennyiben nem szellőztetünk rendszeresen, megjelennek az első páralecsapódások a lakásban. A páralecsapódások nyomán pedig idő kérdése, és virítani fog a penész is. A penész rendkívül káros az egészségre, hiszen nem más, mint egyfajta gomba, melynek spórái allergiás reakciót válthatnak ki.



Örülünk, hogy kicseréltük az ablakot. Fincsi meleg a levegő a lakásban. Többet alszunk. És ezt a téli időjárásra fogjuk. Pedig, nem sokan tudják, hogy a jól szigetelő nyílászárók tényleg jól leszigetelik a belső teret, így kevesebb friss levegő jut a lakásba, ezáltal a belső térbe. A kevesebb friss oxigén miatt lelassulunk, aluszékonyabbá válunk.

Hogyan lehetne megoldani a negatív következményeket?

Az entalpia hőcserélő megoldás lehet az emberek számára, különösen a téli időszakban tapasztalt negatív hatásokkal szemben. Az Entalpia egy olyan különleges hőcserélő, amellyel a benti elhasznált levegő hője és páratartalma is visszanyerhető. Nem plusz nedvességet juttat a levegőbe, hanem az elhasznált levegő páratartalmát hasznosítja újra, így a szellőztetőberendezés nem tudja elvonni a keletkezett plusz nedvességet, szárazabb, frissebb, egészségesebb maradhat a levegő, ami által az immunrendszerünket is támogatjuk, hogy jobban védekezzen a téli betegségek ellen. Ráadásul az utcákról beszivárgó allergén részecskék sem fognak bejutni a lakásba, amíg a szellőztetőrendszert használjuk.

A Szellőztető csapatának jóvoltából elérhető legmodernebb, Zehnder márka alatt futó szellőztető berendezések energiatakarékosak, alacsony a fűtési (nyáron pedig a hűtési) költségük, így pénztárcánkat is kímélni tudjuk a hosszú téli időszakokban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását