2020. augusztus 11. - Zsuzsanna, Tiborc

Mi lesz a romániai anyanyelv-használattal?

A bukaresti kormánykoalíció vezető ereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azt ígérte a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy a szenátusban szakmai vita nyomán alakítja ki álláspontját a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatát bővítő törvénytervezetről, és nem sepri azt le vita nélkül az asztalról, ahogyan történt az a képviselőházi szavazás alkalmával - tudta meg az MTI Cseke Attila frakcióvezetőtől.
2017. október 17. kedd 08:23 - HírExtra
 
Az RMDSZ politikusát azt követően kérdezte az MTI a szociálliberális kormánykoalícióval tavaly decemberben megkötött parlamenti megállapodás működéséről, hogy hétfőn a szenátus visszaküldte a szakbizottsághoz az RMDSZ egy másik törvénytervezetét, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

A frakcióvezető szerint a jobbközép ellenzék olyan magyarellenes hangulatot teremtett, amelyet a PSD-ALDE szociálliberális koalíció sem tud "legyűrni". Cseke Attila ennek tudja be, hogy szeptemberben a kormánypártok is leszavazták a képviselőházban azt az RMDSZ-tervezetet, amely a jelenlegi húszról tíz százalékosra csökkentené azt a lakosságarányt, amely felett egy kisebbség használhatja anyanyelvét a helyi közigazgatásban, illetve azt is, hogy a PSD hétfőn nyilvánvalóvá tette: ha most napirendre kerül a március 15-éről szóló tervezet a szenátusban, akkor az RMDSZ nem számíthat a koalíciós pártok támogatására.

"A fájó az, hogy azok fordultak a magyar közösség ellen, akik a magyar közösség szavazatát bírták, akikben a magyar emberek megbíztak" - jegyezte meg a frakcióvezető, az ellenzéki PMP szenátoraként politizáló, március 15. ünnepnappá nyilvánítását a "románok megalázásának" tartó Traian Basescu volt államfőre utalva.

A kétkamarás román parlamentben a második ház döntése a mérvadó, így a kormánykoalíció megtehette volna, hogy az első házban nem tűzi napirendre idejében az RMDSZ törvénytervezeteit, amelyek így a megszabott határidő lejártával "hallgatólagosan elfogadott" tervezetként kerültek volna át a döntő házba. Cseke Attila elismerte: nem jó jel, hogy a PSD mégis ragaszkodik szavazásra bocsátásukhoz.

Elmondta: az RMDSZ azért kérte a második jogszabály szakbizottsági vitájára még két-három hetes haladékot, hogy legyen alkalma meggyőzni a kormánypártokat: semmi olyat nem kér, ami a román többséget sértené. Az MTI felvetésére, miszerint lehet, hogy ezzel a PSD kapott két-három hetes haladékot, mielőtt színt vallana az RDMSZ egy újabb kezdeményezése ügyében, a szövetség frakcióvezetője azt mondta: nem akarja megelőlegezni az újabb elutasítást, az RMDSZ-nek minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy megpróbálja elfogadtatni a magyarság jogait bővítő törvénytervezeteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását