2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar fizikus nyerte a kódfejtést

Szabó Zoltán, a 29 éves magyar fizikus nyerte a GE globális informatikai versenyét, amelyben a GE legokosabb számítógépeinek beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek.
2016. szeptember 13. kedd 09:02 - HírExtra
Világszerte több mint 1.000 IT szakember, szoftvermérnök és adattudós, valamint profi és amatőr programozó kapcsolódott be a játékba a Twitteren, hogy az informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva előrébb jussanak a játékban. A fiatal magyar szakember 2 hét alatt fejtette meg a feladványt, így ő nyerte meg a 10.000 dolláros díjat, amelyet a GE annak a játékosnak ajánlott fel, aki elsőként fejti meg a kódot.

Az ‘ipari internet’ – vagyis a gépek, személyek és adatok integrált hálózata – alapjaiban változtatja meg az életünket és kétszer annyi értéket állít majd elő, mint a polgári internet. Ezért kiemelten fontos a GE számára, hogy kapcsolatba lépjen a világ legokosabb, legtehetségesebb szoftvermérnökeivel és adattudósaival, akik a jövőben a digitális rendszerek tervezésével, fejlesztésével és működtetésével foglalkoznak majd, valamint digitális képességekkel láthatják el a vállalat által gyártott ipari termékeket és berendezéseket.


Hogy kihívás elé állítsák ezeket a szakembereket, a vállalat 25 ország IT szakértőit, szoftvermérnökeit, valamint profi és amatőr programozóit hívta játékba, hogy megfejtsék, miről beszélgetnek a GE számítógépei bináris nyelven, majd továbblépjenek a játékban. Több mint 1.000 szakember csatlakozott a játékhoz. Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb volt a résztvevők aránya.




„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországot a legaktívabb országok között láthattuk ebben a nagyszabású megmérettetésben. Mindez tükrözi a magyar szakemberek technológia iránti elhivatottságát és tudását, amely alapja lehet a jövő digitális gazdaságának hazánkban és a régióban” –
fogalmazott Molnár Péter, a GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának vezetője.

A világ kódfejtőinek elitjéből csak Szabó Zoltánnak, a 29 éves fizikusnak, a kriptográfia, a modern IT algoritmusainak és a dekódolás rajongójának sikerült rájönnie a megoldásra. A fiatal szakember azért jelentkezett a versenyre, hogy a doktori értekezésének írása közben felfrissítse az elméjét.


“Ez volt a tökéletes kihívás számomra. Mivel a kriptográfia nagy szenvedélyemmé vált az elmúlt évben, így nem gondolkodtam sokat azon, hogy csatlakozzak a játékhoz”
– mondja Szabó Zoltán, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet munkatársa. “A játék első két feladata viszonylag könnyű volt, de a harmadik feladvány megoldása két hétig tartott” – tette hozzá.

Zoltán jelenleg azt várja, hogy a világ többi informatikusa is megfejtse a feladványt, mivel a verseny még nem zárult le. A nemzetközi megmérettetés győzteseként megérdemelten nyerte meg a 10.000 dolláros díjat, emellett részt vehet a GE Minds + Machines elnevezésű, San Francisco-ban megrendezendő konferenciáján is novemberben, ahol olyan szakemberekkel találkozhat, akik szintén megértik a mesterséges intelligencia emberi nyelvét
Forrás: Premier Kommunikáció
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását