2024. április 19. - Emma

Újabb Oscart kaphat?

Steven Spielberg Lincoln című filmjének nagy sikerű New York-i fesztiválpremierje után ismét az Oscar-díj várományosaként emlegetik a címszerepet alakító Daniel Day-Lewist.
2012. október 9. kedd 14:30 - HírExtra
Az 50. New York-i Filmfesztiválon megrendezett hétfői vetítés közönsége a The Hollywood Reporter online beszámolója szerint szűnni nem akaró tapssal és lelkes twitter-bejegyzésekkel jutalmazta a produkciót. A kétszeres Oscar-díjas Daniel Day-Lewisnak az elemzés szerzője máris megelőlegezte az újabb Oscart, Spielberget a rendezői díj esélyeseként emlegette, emellett borítékolta, hogy a Lincoln ott lesz a legjobb film Oscar-mezőnyében is.

A történelmi dráma a 16. amerikai elnök hivatali idejének utolsó hónapjait idézi meg, amikor a rabszolgaság eltörléséért küzdött. A mintegy két és félórás alkotás forgatókönyve a Pulitzer-díjas színműíró, Tony Kushner munkája.

"Ez nem egy olyan Lincoln, aki a bankjegyről lépett le vagy a Lincoln Emlékműről szállt alá. Nem az ikon, a hős, és nem is a közismert anekdoták +becsületes Abe+-je. A filmben egy hús-vér ember jelenik meg, és nem hiszem, hogy valaki jobban alakította volna" - méltatta színészkollégáját a Thaddeus Stenevs republikánus képviselőt játszó Tommy Lee Jones.

A premieren a film több alkotójának társaságában megjelent Spielberg "különleges privilégiumnak" nevezte a vetítés előtt, hogy ezen a filmen dolgozhatott. A népszerű hollywoodi filmguru számos nagy kasszasikert rendezett már pályafutása során, de rendezői Oscar-díjait két második világháborús drámájáért, a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése című filmjéért kapta.

A Lincoln hivatalos világpremierje november 8-án lesz az Amerikai Filmintézet fesztiválján, észak-amerikai forgalmazása pedig egy nappal később kezdődik meg. Egyes értesülések szerint a DreamWorks filmstúdió azért időzítette így a megjelenést, hogy ne ütközzön a november 6-i elnökválasztással, és elkerülje a film átpolitizálását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását