2023. szeptember 23. - Tekla

Sokat drogoznak a középiskolások

A magyar középiskolások 30,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy még legális drogot; visszaszorult a heroin, míg egyre népszerűbbek a "dizájner" drogok, továbbá a marihuána és az amfetamin - hangzott el csütörtökön a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón a fővárosban.
2011. november 10. csütörtök 16:44 - HírExtra
Nyírády Adrienn, a Nemzeti Drog Fókuszpont, a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszere hazai központjának igazgatója elmondta: a 2010-re vonatkozó adatok szerint rohamosan jelennek meg és terjednek a dizájner drogoknak nevezett szerek. Ezekből - vagyis az új hatóanyagokból - 18-at azonosítottak tavaly - tette hozzá.

A dizájner drogok a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek.
Az igazgató szerint 2006 óta másfélszeresére nőtt a droghasználat a középiskolások körében. Négy év alatt másfélszeresére nőtt az amfetamin, valamint tovább nőtt a kannabisz (marihuána) használata - a dizájner drogok megjelenése mellett - a középiskolások körében.

A legtöbben továbbra is a marihuána miatt kerülnek kórházba, de nőtt a stimulánsok okozta mérgezések száma is, viszont visszaszorultak a heroinmérgezéses esetek, s ezzel együtt csökkent a droghasználat miatti halálesetek száma.

Az ópiátok okozta mérgezések száma 2010-ben csaknem harmadával csökkent, ugyanakkor 28 százalékkal nőtt az amfetamin okozta és ötvenöt százalékkal a kannabisz okozta mérgezések száma - tette hozzá.

Tavaly 17 illegális szer okozta haláleset történt, míg 2009-ben 31. A halálesetek túlnyomó részéért a heroin volt a felelős.

A legjelentősebb változás 2010-ben a mefedron és a hozzá hasonló szintetikus vegyületek megjelenése volt. Ezek - de főleg az akkor még legális mefedron - népszerűsége néhány hónap alatt meghaladta az amfetaminét, méghozzá úgy, hogy az amfetaminlefoglalások száma sem csökkent - mondta.

A mefedron január 1-től van tiltólistán.

A még legális drogok piacán megfigyelhető az internetes terjesztés gyors fejlődése. A világhálón a vizsgálat ideje alatt 19 honlapot azonosítottak, amelyek ezen szerek kereskedelmével foglalkozott - mondta az igazgat.

A sajtótájékoztatón Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseket tesz az új drogok visszaszorításáért.

Mint mondta, már nemcsak a szórakozóhelyeken, az utcán, hanem az iskolákban is megjelentek ezek a szerek. Tavaly negyvennél is több új szer került a piacra, ezt a mennyiséget pedig a régi listába vételi rendszerrel már nem lehet követni.

Az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket. A minisztérium 9 új szer tiltólistára vételét kezdeményezte - mondta a főosztályvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását