2024. május 2. - Zsigmond

Az RMDSZ kormányon marad - kommentek

A romániai magyar sajtó részben helyesli, részben bírálja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) azt a döntését, hogy kormányon marad.
2011. június 27. hétfő 11:56 - HírExtra
Az RMDSZ miniparlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) a hétvégén Marosvásárhelyen úgy határozott, a szövetség elutasítja Traian Basescu államfőnek azt a javaslatát, hogy az ország megyéinek számát a jelenlegi 41-ről nyolcra vagy tízre csökkentsék. Ugyanakkor Románia politikai stabilitásának megőrzése érdekében a szövetség nem fog kilépni a kormányból, még akkor sem, ha a kisebbségi törvénytervezetet a korábbi koalíciós megállapodás ellenére sem sikerül elfogadtatni a parlamentben a hónap végéig.

A Krónika című napilap szerint Basescunak és a hozzá lojális Demokrata Liberális Pártnak (PDL) kedvez, hogy a kisebbségi törvénytervezet ügye bizonytalan időpontig halasztódik, hiszen így "nem vonja a fejükre az árulás vádját a soviniszta ellenzék". A lap szerint az RMDSZ számára jókora presztízsveszteséget jelent, ha nem lesz kisebbségi törvény, ugyanis igaz, hogy ellenzékben nem tudnak semmit elérni, de a jelek szerint kormányon sem sokkal többet - írja a Krónika. A lap szerint korai még temetni a kisebbségi törvényt, de a zászló most nem az RMDSZ-nek áll.

Az Új Magyar Szó című napilap vezércikke szerint az RMDSZ szavazóinak megmagyarázhatja: a romániai magyar közösség érdeke inkább az, hogy az RMDSZ folytassa munkáját, mint az, hogy a "szavát tartsa" egy pillanatnyilag elveszettnek tűnő ügyben. A szerző szerint ha az RMDSZ most kilépne a kormánykoalícióból, a semmibe lépne, ezért folytatnia kell a kormányzást.

Ugyanabban a lapban egy másik újságíró úgy látja, hogy helyes döntés volt elutasítani Basescunak az ország területi-közigazgatási átalakítására tett javaslatát, de helytelen kormányon maradnia az RMDSZ-nek. A szerző szerint elvi értelemben elhibázott döntést hozott a magyar szervezet, hiszen a politikai megállapodások alapfeltétele az, hogy azokat a jogállamiság körülményei között, egy demokratikus rendszer keretén belül kössék meg. A szerző szerint az alkotmánybírók vitatott parlamenti kinevezése, illetve hogy "az ügyészség és az adóhatóság politikai megrendelésre dolgozik", "a romániai demokratikus berendezkedés felszámolását" jelentik, az RMDSZ pedig "a diktatúra konszolidációjához" nyújt segítséget kormányon maradásával.

A Háromszék című napilap szerint huszonegy évvel a rendszerváltás után az RMDSZ a megszerzett jogok megőrzéséért óhajt továbbra is harcba szállni, a kis lépések politikáját kívánja folytatni, pedig e tempó botlásai, eredményei és következményei mára egyértelműek - véli a lap. "Az asszimilált balkáni politizálás eszközeivel keresik a kiutat, amely a szövetség és vezetői számára túlélési lehetőséget teremthet, de nagy kérdés: szavatolja-e a magyarság megmaradását?" - olvasható a Háromszékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását