2021. február 26. - Edina

Az oroszoké lesz a makói gáz?

A Jobbik szerint a magyar állam 500 milliárd forintért IMF-hitelből megvásárolja az eddig orosz kézben lévő Mol-részvényeket, majd ezért cserébe lemondanak a makói gázmezők birtoklásáról és átengedik ezt az orosz Gazpromnak - jelentette ki Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
2011. június 16. csütörtök 15:29 - HírExtra
A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be: "Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól". A magyar állam 1,88 milliárd euróért vásárolta meg az orosz energetikai cégtől, a Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvényeket. Az állam a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani. Volner János csütörtökön hangsúlyozta: az orosz cég korábban többször is elzárkózott a részvények eladásától és a Jobbik már májusban is azt kérdezte, vajon mivel sikerülhetett meggyőzni őket az üzlet létrejöttéről.

Az ellenzéki politikus szerint a válasz június elején született meg: június 9-én ugyanis szándéknyilatkozatot írt alá a Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) a makói termelési engedélyének hatálya alá tartozó, Algyő formáció kitermelésére a szerb Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal.

Volner János emlékeztetett rá: a NIS többségi tulajdonosa a Gazprom orosz vállalat, ezért a Jobbik attól tart, hogy a Mol-részvényekért cserébe az állam lemondott a makói földgáz kitermeléséről és átadta azt orosz kézbe.

A Makói-árokban eddig megvalósult beruházások értéke meghaladja a 300 millió eurót. A több mint 1100 négyzetméteres, háromdimenziós szeizmikus mérés feldolgozása alapján hét kút lemélyítése fejeződött be, melyek közül a Makó-7 jelű 6 086 méteres mélysége országos rekord. A rétegek vizsgálata folyamatban van. A 2007 kezdődött munkában korábban partnerek voltak a Mol és az ExxonMobil is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását