2024. június 17. - Laura, Alida

Moszkva is Kadhafi menesztése mellett

Oroszország úgy gondolja, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elvesztette legitimitását, s Moszkva kész közvetíteni, hogy segítse távozását a hatalomból - közölte pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.
2011. május 27. péntek 17:05 - HírExtra
A politikus részt vesz a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja franciaországi csúcstalálkozóján, s itt nyilatkozott újságíróknak. Mint mondta, orosz részről elismerik, hogy Kadhafinak mennie kell.

A Kommerszant című orosz lap pénteken azt írta, hogy a Nyugat közvetítésre kérte fel Moszkvát Líbia ügyében: azt akarja, hogy Moszkva bírja rá a távozásra Kadhafi líbiai vezetőt, akinek ennek fejében készek megóvni az életét.

Mihail Marzselov, Oroszország afrikai főképviselője Deauville-ban azt közölte: a kérést Oroszország felé Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök közvetítette, brit részről azonban nem érkezett ilyen felkérés.

A három nyugati ország kezdeményezője volt a Kadhafi-rezsim ellen márciusban megindított légi hadműveletnek, amelyet április eleje óta a NATO irányít.

Merkel szerint

Angela Merkel német kancellár - Marzselov közlése szerint - pedig azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak potenciálisan megvan a lehetősége a közvetítésre Líbiával. Németország nem vesz részt a líbiai hadműveletekben.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyik munkatársa azt mondta újságíróknak Deauville-ban, hogy Oroszországnak vannak olyan partnerei a líbiai vezető környezetében, akikkel tárgyalni tudnak annak távozásáról.

"Kadhafinak mennie kell. A líbiaiaknak joguk van egy demokratikus jövőhöz" - ezt a francia államfő mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélését követő közös sajtótájékoztatójukon. Obama pedig arról beszélt, hogy Párizs és Washington egyformán "eltökélt, hogy befejezze a munkát" Líbiában. Az orosz közvetítésére irányuló kérést azonban egyikük sem erősítette meg.

A G8-találkozó zárónyilatkozatában azt olvasható, hogy "Kadhafinak és a líbiai kormánynak nem sikerült vállalnia a líbiai nép megvédésre irányuló felelősségét, és elvesztette minden legitimitását. Nincs jövője egy szabad és demokratikus Líbiában".

Oroszország ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a líbiai helyzet nem hasonlítható a szíriaihoz. Moszkva továbbra is az egyik legfőbb támogatója marad a damaszkuszi vezetésnek a tüntetésekkel szembeni véres fellépések ellenére.

A zárónyilatkozat Szíriát érintő részének megfogalmazása enyhébb, mint a korábbi tervezeté volt: míg ez utóbbiban a csúcson részt vevő állam- és kormányfők azzal fenyegettek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak, a damaszkuszi vezetés elleni fellépést kérve, a végső változatban már csak az szerepel: ha a szíriai kormányzat nem tesz eleget a felszólításnak, a Nyolcak "fontolóra vesznek további lépéseket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását