2024. április 25. - Márk

Szanyi: kivel kötött szerződést az állam Mol-ügyben?

Az MSZP tudni szeretné, hogy kitől vásárolta meg a magyar állam az orosz Szurgutnyeftegaz 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét.
2011. május 26. csütörtök 14:15 - HírExtra
Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja, országgyűlési képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írja: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt állította, hogy ő sosem tárgyalt a Szurgutnyeftegaz tulajdonosaival és vezetőivel. "Azonban az orosz állam nem rendelkezik semmilyen kontrollal az óriáscég felett, így nem is kötelezhette az eladásra azt, vagy ha mégis, akkor szeretnénk látni a kétoldalú megállapodást és annak részleteit, amelyek ezen információkat tartalmazzák" - áll az ellenzéki politikus közleményében.

Ezek alapján az MSZP kíváncsi, hogy akkor kitől is vásárolta meg a magyar állam a részvénypakettet, "amely 500 milliárd forintba került a magyar adófizetőknek".
 
Ha Fellegi Tamás mégis tárgyalt a Szurgutnyeftegaz vezetőségével vagy tulajdonosaival, akkor hozza nyilvánosságra a részleteket, mivel a Mol részvényesei abban a tudatban voltak eddig, hogy az orosz cég tulajdonosi háttere nem tisztázott - folytatja Szanyi Tibor, hozzáfűzve: kíváncsiak arra, hogy kivel is írt alá szerződést a magyar állam nevében a kormány megbízottja, mert a partner az orosz állam nem lehetett.

Orbán Viktor kedden jelentette be: Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. A nemzeti fejlesztési miniszter közölte, az állam 1,88 milliárd euróért vásárolta vissza a Mol-részvényeket az orosz Szurgutnyeftegaztól, a tranzakciót pedig a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák. A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül. Azt is mondta, piaci megállapodás történt, a részvénycsomagért semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását