2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mestreházy szerint szociális válság közeleg

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz - amely ellenzékben kiállt a szerzett jogok mellett - szociális válságot idéz elő azzal az alkotmánymódosítással, amellyel hatszázezer ember korengedményes nyugdíját el akarja venni.
2011. május 19. csütörtök 16:03 - HírExtra
Mesterházy Attila csütörtöki, tatabányai sajtótájékoztatóján, a bezárt Rehling Konrád akna bejáratánál azt mondta: az alkotmánymódosítási javaslat szerint annak a nyugdíja, aki előbb ment nyugdíjba, mint az öregségi korhatár, elvehető, csökkenthető vagy átalakítható szociális ellátássá.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz megijedt a társadalmi felháborodástól, hiszen a parlamentben Lázár János fideszes frakcióvezető, az indítvány egyik beterjesztője már arról beszélt, hogy a változás csak és kizárólag a rendvédelmi dolgozókra fog vonatkozni. Az MSZP jogászai szerint, ha ez igaz lenne, akkor nem kellene hozzá alkotmánymódosítás, sőt még törvénymódosítás sem - mondta Mesterházy Attila.

A Fidesz nem nyúlt hozzá az alkotmánymódosítás szövegéhez, mely továbbra is általános felhatalmazást adhat a kormánynak; e mögött meghúzódhat a szándék, hogy később tágítsák azt a kört, amelytől elveszik a korengedményes nyugdíjat - emelte ki a politikus, majd rámutatott, hogy az MSZP a törekvést akkor sem támogatná, ha csak a rendvédelmi dolgozókra vonatkozna, mert a szerzett jogok visszamenőleges hatályú elvétele megrendíti az államba vetett bizalmat.

Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke, Lukács Zoltán ismertette, hogy 11.000 érintett bányász van, akik korengedményes nyugdíjukért 25 évet, vagy 5.000 műszakot töltöttek a föld alatt. A nyugdíjbiztosító adatai szerint ezeknek a bányászoknak a 91 százaléka nem éli meg öregségi nyugdíjkorhatárt, tehát az államnak duplán jó üzlet lehet az ő nyugdíjuk elvétele - mondta.

Mesterházy Attila elmondta, van értelme olyan átalakításoknak, amelyek a nyugdíjrendszert fenntarthatóvá teszik, de ezt csak érintettekkel való párbeszéddel lehet megkezdeni.

Az MSZP elnöke ismertette, hogy a következő hónapokban a nyugdíjakról, a munka törvénykönyvének átalakításáról és az önkormányzati törvény módosításáról megyei szinten kezdenek konzultációt az érdekképviseletekkel, hogy társadalmi ellenállást alakíthassanak ki a kormányzati törekvésekkel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

malkom
2011. május 19. 18:34
Tényleg szociális válság kozeleg, de rovidtávon nem elsosorban a nyugdíjrendszerben tett dúlások miatt hanem az IMF-el tarto kekeckedés és az adók felelotlen drasztikus lecsokkentése kovetkeztében. Ezzel egypár évre a Fidesz bebetonozta magát, mert senki sem tudná átvenni a kormányzást, az emberek follázadnának mint Egyiptomban tortént. A Fidesz óriási imidzse viszont még egypár hónapig mindenképpen kitart, aztán eltunnek a torténelem szemétdombján.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását