2024. április 28. - Valéria
Elindult a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák tüntető menete a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követeljék.
2011. április 16. szombat 11:54 - HírExtra
Az 56-osok terén a hivatásos és fegyveres szerveknek az ország különböző részeiből összegyűlt tagjai egy kört tettek a Hősök terén, majd az Andrássy úton rendőri biztosítás mellett menetoszlopban elindultak az Alkotmány utcába. Elől a rendőrök, majd a polgári védelmisek, a katonák, a vámosok, a börtönőrök, majd a tűzoltók vonultak.

Utóbbiak döntő többsége egyenruhát, és bevetési védőruhát visel a belügyminiszter korábbi tiltó határozata ellenére. A menetet két tűzoltóautó vezeti.

Több tízezren vannak

Amikor menet a Kodály köröndhöz ért, a sort záró tűzoltók akkor fordultak ki a Hősök teréről, így az Andrássy utat félig megtöltötték.

Nagyon sok szakszervezeti zászló, tiltakozó transzparens és szórólap van a felvonulók kezében, füttyszóval vonulnak végig az úton.

A tűzoltók egyik transzparensére azt írták " mi a macskát is mentjük, de velünk a kutya sem törődik". A börtönőrök és a tűzoltók a vállukon egy-egy koporsót is cipelnek, amelyek - mint mondták - "15 éves szolgálati törvényük" ravatalát jelképezik.

Füstbombák és tűzcsapok


Több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett fővárosi demonstráción felvonuló tűzoltók, és több tűzcsapot is megnyitottak. Szombat délelőtt az Andrássy út Oktogon és Opera közötti szakasza egy időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de például a Nagymező utcánál még mindig ömlik a víz az utcára. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak.

A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: "szép volt, fiúk”, míg a rendőröknek azt, hogy "gyertek velünk!". A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.

A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői.

Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen. Az elnök azt is elmondta az MTI tudósítójának, hogy "a fiúknak papírjuk van arról, hogy időszakonként ellenőrizniük kell a tűzcsapok állapotát, és ők ennek tesznek eleget". A füstbombákra utalva pedig megjegyezte: háromezer embert nem ellenőrizhet, mi van náluk.

Hétfőn kezdődött

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.

Az Alkotmány utcában vasárnap reggelig tart a figyelemfelkeltő demonstráció, először a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendvédelmi dolgozókról, így tűzoltókról, rendőrökről és katonákról emlékeztek meg.

"Ne packázzanak velünk"

Itt az ideje, hogy a politikusok, "legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk" - mondta Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción. A Hősök terétől indult menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tagjai is. Hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat.

Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat "senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni" tőlük - tette hozzá.

A demonstrációs bizottság elnöke ismertette a tüntetők nyolc követelését. Ezek szerint kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását; a heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez, továbbá a rekreációhoz szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket. A demonstráció a részt vevő szervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódik.

A demonstráción ismertették mintegy harminc, Afganisztánban szolgáló magyar katona szolidaritási nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosították a megmozdulás résztvevőit.

Maradnak, míg meg nem állapodnak a kormánnyal

A szakszervezeti vezetői azt mondták, hogy addig folytatják hétfőn megkezdett tüntetéssorozatukat, amíg a kormánnyal meg nem állapodnak jogaik védelméről. Árok Kornél úgy fogalmazott: "az ország és az emberek védelmére felesküdött magyarok és nem csürhe vagyunk (…), mi mindenütt ott vagyunk, ahol baj van, a vörösiszapnál, a műegyetemi tűznél, a győri gázrobbanásnál, mert hiszünk eskünk erejében, hivatásunkban és az életben".

A belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhát viselő szakszervezeti vezető azt mondta, már mindent elvettek a tűzoltóktól, csak a korkedvezményes nyugdíjuk és a becsületük maradt.

A rendezvényen felszólaló Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a civilek "aggódva figyelik" a rendvédelmi dolgozókat, együtt éreznek velük és támogatásukról biztosítják őket.

A fegyveres és hivatásos szervek szakszervezeti vezetői beszédükben állományuk helyzetéről panaszkodtak, azt hangoztatva, a "haza védelmében tett szolgálataikat" a kormány "semmibe veszi", őket teszi felelőssé az ország gazdasági és morális állapotáért. Követelték, hogy a mentősök, akik szintén csatlakoztak akciójukhoz, kiemelt jogi védelmet kapjanak, ismerjék el a munkájukat.

A transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások a beszédek közben (a belügyminiszterre utalva) többször azt skandálták, hogy "Pintér, takarodj!", majd a beszédek végén a tüntetők menetoszlopa elindult, hogy légvédelmi szirénák, füttyszó és skandálások mellett megkerüljék a Parlament épületét a rakparton át. Menet közben több füstbombát is eldobtak úgy, mint amikor délelőtt a Hősök teréről vonultak az Alkotmány utcához.

A közeli Báthory utcában a Magyar Demokratikus Charta tüntetésére érkezők tapssal köszöntötték a vonuló rendvédelmiseket, akik közül többen azt skandálták, "fegyverbe".

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását