2024. május 3. - Tímea, Irma
Kubatov Gábor amellett, hogy tagja az FTC elnökségének, a Fidesz országos pártigazgatójaként is dolgozik. A Fideszben végzett munkájáról és az aktuálpolitika kérdéseiről beszélgettünk.
2011. február 14. hétfő 06:29 - Tóbiás Gábor
Hogyan tudja összeegyeztetni a Fideszben és az FTC-ben végzett munkáját?

Menedzserszemléletű vezető vagyok, szeretem megtalálni a megfelelő helyre a megfelelő embereket.

A Polgárok Házának is én vagyok az igazgatója, bárki belép, azt fogja látni, hogy rend van. A Fidesz pártigazgatójaként olyan munkatársakkal dolgozom együtt, akik előkészítik a döntéseket és hatékonyan végre is tudják hajtani azokat.

A Fradi elnöksége sem működhet másként. Meggyőződésem, ha jó menedzsment dolgozik egy döntéshozó mögött, ennél több feladatot is képes eredményesen ellátni. Akkor tud az ember jó döntéseket meghozni, ha kellő rálátása van és azok jól elő vannak készítve. Az pedig az én felelősségem, hogy az apparátusba alkalmas embereket válasszak be. Amennyiben a döntés bármiért hibásnak bizonyult, egy személyben én felelek azért.



A sajtóban „Kubatov –listaként” elhíresült ügyben mik a fejlemények?

A nyomozó hatóságok mindent megvizsgáltak, és megállapították, hogy semmifajta törvénytelenség nem történt. Az adatvédelmi biztos is volt olyan kedves, és elment minden olyan párthoz, amely indult a választáson. Hozzánk is eljöttek, napokon keresztül ellenőrizték az adatkezelés módját, a kartotékrendszerünket, magyarul mindent.

Mindegyik olyan pártnál találtak törvénytelenséget, amelyik nagy hanggal van ebben az ügyben. A Fidesz volt az egyetlen, ahol rendben volt az adatbázis. Tettek ugyan néhány javaslatot, de ezek döntően arra irányultak, hogy hogyan lehet hatékonyabban ellenőrizni, és lakossági kérésre keresni az adatbázisban. Ezúton üzenem Lendvai Ildikónak, hogy ez megint nem jött be…

A többi pártnál ennél nagyságrendekkel keményebben fogalmaztak, hiszen ellenfeleinknek, az LMP-nek, a Jobbiknak és az MSZP-nek is meg kellett semmisítenie az adatbázisainak egy részét.

Kampány volt, és a fent emlegetett pártok mindent megtettek azért, hogy lejárassanak minket, megszoktuk, hogy tőlük semmi jóra nem számíthatunk. A hatóságok részéről és a részemről is le van zárva ez az ügy.

Sokan bírálják a Fidesz kommunikációját. Mi erről a véleménye?


Nézze, a szocialisták kommunikációját annak idején sokkal kevésbé bírálták, pedig ott iszonyatos pénzeket költöttek el tanácsadói szerződésekre, kommunikációs anyagokra. Nálunk ez a rendszer megszűnt.

Mindenki, aki részt vesz a kormány kommunikációjának alakításában, a legnagyobb lelkesedéssel és a legjobb szándékkal teszi és a tudása legjavát beleadva dolgozik. Ha akadtak hibák, azokból tanultunk és legközelebb nem követjük el. Amúgy szerintem egy kormányzó párt megítélése azon múlik, hogy milyen döntéseket hoz, az emberek érdekében cselekszik-e, nem azon, hogy milyen a kommunikációja. Az elmúlt nyolc év teljesítmény nélküli kommunikációjának hatékonysága a tavaly tavaszi választási eredményeken jól lemérhető.

Hogyan kell elképzelnünk a Fidesz belső kommunikációját? Például hogyan készült a médiatörvény?

A döntéshozatalt megelőzően hosszú, és korlátok nélküli vitát folytatunk a frakcióülésen, ahol meg lehet ismerni a pro és kontra érveket. Ez a vita addig tart, amíg az álláspontok nem tisztázódnak, döntésre pedig ezt követően kerül sor.

A médiatörvényben lévő sok módosító javaslat miatt is kapott hideget, meleget a kormány.

Az álláspontok természetszerűen sokszínűek, valahol ez a demokrácia lényege. A képviselők között nem érzek óriási feszültséget amiatt, hogy ezek kikerülnek az asztalra. Nincs senkiben sértettség.

Ahhoz, hogy a törvényhozás közben minden érték és vélemény artikulálódjon, szükség van a folyamatos gondolkodásra, és bizonyos esetekben az újragondolásra. Szerintem ez történt.

Európában is nagy vihart kavart a médiatörvény.

Másfél hónapja van érvényben a médiatörvény, eddig még senki nem tudta pontosan megmondani, hogy mi a baj vele.

Az újságokon én nem érzem, hogy félnének. Ha például a Népszavát nézzük, sokszor engednek meg többet maguknak annál, mint ami például az én értékrendembe belefér, de Magyarországon sajtószabadság van, amit tudomásul kell vennünk. El kell fogadni azt is, hogyha a másik csak sértegetéssel és minősítéssel tud érvelni.

A kutatások szerint az emberek döntő többsége egyetért a médiatörvény irányelveivel, mozgatórugóival. A gyermekek védelmével, vagy azzal, hogy nem lehetnek hangosabbak a reklámok, mint a tévéműsorok. Az meg nonszensz volt eddig, hogy a kereskedelmi televíziók egyes műsorok ”rázós” részeit az interneten tették közzé, mert ott nem büntethetik meg őket.

Emellett mindenképp említést érdemel, hogy a január elsejéig hatályban levő sajtótörvényt 1986-ban fogadták el, a jogszabály rendelkezési alapján egy gombnyomással, a regisztráció törlésével be lehetett tiltani egy újságot. Érdekes, hogy Európában erre senki nem kapta fel a fejét.

Működés közben kell vizsgálni a törvényt, és nem rögtön alaptalanul vádaskodni. Az EU intézményeivel konzultálva felül fogjuk vizsgálni a vitatott rendelkezéseket amennyiben szükséges, de egyelőre nem látni olyan hibát, amely azonnali módosításért kiáltana.

Főképp azt szokták kritizálni, hogy az NMHH-ban a Fidesz delegáltjai ülnek.

Még egyetlenegy kritizálható döntést sem hoztak.

És a Tilos Rádió ügye?

Megfogalmaztak egy ellenvéleményt. Nem hiszem, hogy ez a legnagyobb probléma.
Az elmúlt egy hónap tapasztalatai, hogy nem korlátozták a sajtót semmilyen mértékben.



Orbán Viktort mégis sokan támadták emiatt az Európa Parlamentben.


Eddig mindegyik országot kritizálták, amelyik nem jelentős európai hatalom, de EU elnökséget vett át. Ez egy ilyen meccs.

Orbán Viktornak eddig idén a brüsszeli szereplése volt a legjobb. Olyan politikust láttam, akire minden magyar ember büszke lehet. Demokrata álláspontot és nemzeti értékeket képviselt. A helyére tett mindent.

Kubatov Gábor politikai pályafutása
Kubatov Gábor 2002-ben lépett be a Fideszbe, majd rá egy évre már a párt soroksári elnöke lett. 2004-től a Fidesz egyik elnöki megbízottja, koordinátora. A Fidesz számára vesztesen végződött 2006-os országgyűlési választásokon a mobilizációért felelős kampányfőnöke volt a pártnak, és a budapesti listáról bekerült az Országgyűlésbe. Innentől kezdve egyre fontosabb szerepet kapott a Fidesz politikájában.

A Parlamentben 2006. május 30-tól 2006. október 9-ig az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja lett, majd ezt követően a kulturális-és sajtóbizottságban dolgozott. Szintén ez évtől a Fidesz országos pártigazgatója lett. A 2006-os önkormányzati választásokon, a 2008-es népszavazáson, a 2009-es EP választáson és a 2010-ben lezajlott választásokon is kampányigazgatóként kapott szerepet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását