2024. május 11. - Ferenc

Áll a bál Belgrádban: több tízezren a parlament előtt!

A szerb fővárosban az utóbbi évek legnagyobb kormányellenes tüntetését tartják: több tízezer kiábrándult szerb követel előrehozott választásokat.
2011. február 5. szombat 17:23 - HírExtra
Legalább 55 ezer, egyesek szerint 70 ezer ember gyűlt össze a szerb parlament előtt Belgrádban az ellenzéki nacionalista Szerb Progresszív Párt felhívására. A párt vezetője, Tomislav Nikolic két hónapot adott a kormánynak, hogy választásokat hívjon össze, máskülönben polgári engedetlenségi kampánnyal kell szembenézniük.

Szerbia gazdasági bajai továbbra is folytatódnak, ahogy az ország közeledik az uniós tagság felé.

Mintegy tízezer rendőr sorakozott fel a parlament épülete előtt a demonstrálók közelében, akik a rendőrségi becslés szerint mintegy 70 ezren gyűltek össze. "Tolvajok, tolvajok!", "Változásokat, változásokat!", "Megmentjük Szerbiát, ha átvesszük a hatalmat!", "Senki sem állíthat meg minket!" - ilyen jelszavakat kiabáltak a tüntetők.

Az Európai Unióval rokonszenvező szerb kormánykoalíció 2008 óta kormányoz, de a tartós gazdasági nehézségek és az EU-csatlakozás felé haladás vontatottsága miatt sokan kiábrándultak a kormányból. A nacionalisták - a néhai Slobodan Milosevic autokratikus vezető volt szövetségesei - előre hozott választásokat követelnek a növekvő szegénység és munkanélküliség, a csökkenő életszínvonal miatt, és korrupcióval is vádolják a kormányt. Hatalomra jutásuk esetén mindezek orvoslását ígérik.

A gyűlés után a rendőrök őrizetbe vettek mintegy húsz futballszurkolót, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak.



Forrás: BBC/MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását