2024. április 30. - Katalin, Kitti

Havi 45 ezer forint - de miből?

Az Aviva Csoport nyugdíjhiányt számszerűsítő európai felmérése szerint a magyaroknak havonta átlag 45 ezer forintot kellene megtakarítaniuk ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben elfogadható színvonalon tudjanak élni.
2011. február 1. kedd 15:38 - HírExtra
Ehhez képest havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele - közölte a biztosító az MTI-vel. A magyar lakosság több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint 5 évvel ezelőtt, és mindössze ötödük érzi úgy, hogy többet tud félretenni, mint a válság kitörése előtt. A magyarok 15 százaléka ugyanakkor semmilyen megtakarítással nem számol, és havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele - mutat rá a kutatás.

"A megtakarítási hajlandóság erősödéséhez a fogyasztói szemlélettel szemben, a jövő anyagi biztonságáról való gondoskodásra, a megtakarítási képesség növeléséhez pedig állami ösztönzőkre lenne szükség" - hivatkozik a közlemény Bartók Jánosra, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatójára.

A válaszadók fele úgy érzi, nem engedhet meg magának a jelenleginél nagyobb mértékű megtakarítást, 44 százalékuk lehetőségeit valamilyen fennálló hitel törlesztése korlátozza. Ezzel párhuzamosan viszont, ahol mégis nőni tud a megtakarítási képesség, ott valamilyen személyes, pozitív változás idézi ezt elő.

Az Aviva által végzett kutatásból kiderül, hogy a fiatalabbak általában rövidebb időtartamú befektetésekben gondolkoznak, mint az idősebbek. Összességében a megkérdezettek fele folyamatosan feléli vagy csak 5 évnél rövidebb ideig fekteti be megtakarításait, és csak kevesebb, mint ötödük elképzeléseiben szerepel 10 évnél hosszabb befektetés. A rövidebb időtartamú befektetéseknél különösen jellemző a meghatározott célra történő előtakarékoskodás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását